Община Бургас направи първата стъпка към изграждането на детска болница

Община Бургас направи първата стъпка към изграждането на детска болница - E-Burgas.com

Международен екип от специалисти и консултанти на избрания от Европейската инвестиционна банка испански мултинационален консорциум IDOM /АЙДОМ/ пристигна в Бургас и стартира работа по проекта за нова детска болница. Това съобщи кметът на Бургас Димитър Николов.

"В продължение на три дни проведохме работни срещи за обсъждане на детайлите и уточняване на план- графика на отделните му фази. Международните експерти се срещнаха и с ръководството на УМБАЛ Бургас, на Медицинския факултет и Регионалната здравна инспекция", сподели Николов.

В рамките на следващите три месеца експертите имат задачата подробно да обследват и анализират района на Бургас и съседните области, за да подготвят проект, адаптиран за нуждите на целия регион, отчитайки и туристическия му профил.

Екипът ще изготви оценка на здравните нужди, анализ за определяне на капацитета и обхвата на болницата и финансов анализ.

Целта на международните консултанти е да изготвят проект за броя на етажите и отделенията, броя на кабинетите и леглата, обзавеждане и оборудване, както и да подготвят тръжните документи, с които Община Бургас да кандидатства за финансиране на строителството на детската болница.

Идеята е Специализираната детска болница да предостави педиатрична помощ на едно място и да позволи комплексно лечение на децата, не само от община Бургас, а и от цяла Югоизточна България.

Компанията IDOM е световен лидер в строителство, архитектура, инфраструктурни проекти, енергетика, транспорт, телекомуникации и има богат опит в консултирането на редица проекти в областта на здравеопазването по цял свят.

В екипа от експерти са доказани световни имена в сферата на здравеопазването, сред които Артур Питман от САЩ - 20 години финансов директор на болница, 20 години управител на болница и 20 години консултант на министерството на здравеопазването на САЩ, Ларс Кибург от Германия - с дългогодишен опит в доболничната помощ и социално-осигурителните модели в Европа, Сезар дел Вале Монталво /Испания/ – консултант по здравеопазване и технически директор на проекта, Пабло Елорз /Испания/ – архитект с 18-годишен опит в концепции и външния дизайн на болнични заведения, Карлос Джаир Салто Агуире /Мексико/ – специалист по инфраструктура, ресурси, апаратура и лекарства на лечебните заведения, Руй Мая /Португалия/ – 20-годишен опит в архитектурата и специализацията на болници.

„АЙДОМ“ /IDOM- Consulting, Engineering, Architecture, Spain/ бе предпочетена и избрана от общо 13 участници в конкурентна процедура, проведена от Европейската инвестиционна банка. Компанията представлява мултидисциплинарна глобална група, в която работят над 3800 експерти в 45 офиса в 17 държави на различни континенти, с 866 партньори, над 12 000 клиенти и над 30 000 проекта в 125 държави. Компанията е с богат опит в строителството на болници и други големи инфраструктурни обекти, като зад гърба си има няколко построени болници в Европа и Латинска Америка.

Испанските консултанти ще бъдат подпомагани на местно ниво от българската компания „Миа Архитекти“ /MIA Architects/, специализирана също в проучване, консултиране и проектиране на сгради от публичната инфраструктура, включително и на здравни заведения.

Свързани статии
Бургас вече разполага с телемедицина (Снимки) Бургаският кмет Димитър Николов: 6 февруари винаги ще ни напомня да следваме вярната посока "A hug for all" - Бургаски ученици участваха в обучителен проект в Атина (Снимки) Димитър Николов представи нови бургаски проекти пред зам.-министър Димитър Николов с поздрав към бургазлии: Продължаваме да сме град с поглед към бъдещето Проектът на автогарата в Созопол още чака одобрение от НИНКН Напредък - експерти обсъдиха следващите стъпки по изграждането на детска болница в Бургас Кметът Димитър Николов поздрави сърдечно бургаските учители Община Бургас с най-много одобрени социални проекти 10 общини от Бургаска област получават пари за инфраструктурни проекти
Тагове
детска болница проект димитър николов
Коментари

Още от последните новини