Община Бургас направи първата стъпка към изграждането на детска болница

Община Бургас направи първата стъпка към изграждането на детска болница - E-Burgas.com

Международен екип от специалисти и консултанти на избрания от Европейската инвестиционна банка испански мултинационален консорциум IDOM /АЙДОМ/ пристигна в Бургас и стартира работа по проекта за нова детска болница. Това съобщи кметът на Бургас Димитър Николов.

"В продължение на три дни проведохме работни срещи за обсъждане на детайлите и уточняване на план- графика на отделните му фази. Международните експерти се срещнаха и с ръководството на УМБАЛ Бургас, на Медицинския факултет и Регионалната здравна инспекция", сподели Николов.

В рамките на следващите три месеца експертите имат задачата подробно да обследват и анализират района на Бургас и съседните области, за да подготвят проект, адаптиран за нуждите на целия регион, отчитайки и туристическия му профил.

Екипът ще изготви оценка на здравните нужди, анализ за определяне на капацитета и обхвата на болницата и финансов анализ.

Целта на международните консултанти е да изготвят проект за броя на етажите и отделенията, броя на кабинетите и леглата, обзавеждане и оборудване, както и да подготвят тръжните документи, с които Община Бургас да кандидатства за финансиране на строителството на детската болница.

Идеята е Специализираната детска болница да предостави педиатрична помощ на едно място и да позволи комплексно лечение на децата, не само от община Бургас, а и от цяла Югоизточна България.

Компанията IDOM е световен лидер в строителство, архитектура, инфраструктурни проекти, енергетика, транспорт, телекомуникации и има богат опит в консултирането на редица проекти в областта на здравеопазването по цял свят.

В екипа от експерти са доказани световни имена в сферата на здравеопазването, сред които Артур Питман от САЩ - 20 години финансов директор на болница, 20 години управител на болница и 20 години консултант на министерството на здравеопазването на САЩ, Ларс Кибург от Германия - с дългогодишен опит в доболничната помощ и социално-осигурителните модели в Европа, Сезар дел Вале Монталво /Испания/ – консултант по здравеопазване и технически директор на проекта, Пабло Елорз /Испания/ – архитект с 18-годишен опит в концепции и външния дизайн на болнични заведения, Карлос Джаир Салто Агуире /Мексико/ – специалист по инфраструктура, ресурси, апаратура и лекарства на лечебните заведения, Руй Мая /Португалия/ – 20-годишен опит в архитектурата и специализацията на болници.

„АЙДОМ“ /IDOM- Consulting, Engineering, Architecture, Spain/ бе предпочетена и избрана от общо 13 участници в конкурентна процедура, проведена от Европейската инвестиционна банка. Компанията представлява мултидисциплинарна глобална група, в която работят над 3800 експерти в 45 офиса в 17 държави на различни континенти, с 866 партньори, над 12 000 клиенти и над 30 000 проекта в 125 държави. Компанията е с богат опит в строителството на болници и други големи инфраструктурни обекти, като зад гърба си има няколко построени болници в Европа и Латинска Америка.

Испанските консултанти ще бъдат подпомагани на местно ниво от българската компания „Миа Архитекти“ /MIA Architects/, специализирана също в проучване, консултиране и проектиране на сгради от публичната инфраструктура, включително и на здравни заведения.

Свързани статии
10 общини от Бургаска област получават пари за инфраструктурни проекти Шест институции от Бургас ще реализират проекти към Министерството на културата Близо 200 общини получават пари за пътища и водопроводи Експерти обсъдиха в Бургас проект за адаптация към климатичните промени БСУ домакин на Генералната асамблея на най-големия проект за изследвания в Черно море Димитър Николов: Подвигът и саможертвата на Ботев винаги ще пазят своя ореол Общински проекти и ремонти на пътища чакат 3 млрд. лева от държавата Кметът поздрави здравните специалисти по повод професионалния им празник Кметът Димитър Николов: Свеждаме глави пред героизма на хиляди български войници Кметът Димитър Николов поздравява всички юристи в деня на професионалния им празник
Тагове
детска болница проект димитър николов
Коментари

Още от последните новини