Намериха решение на пъзела с двете езиковите гимназии в Бургас

Намериха решение на пъзела с двете езиковите гимназии в Бургас - E-Burgas.com

Предстои изграждането на нови корпуси в четири бургаски училища

Общинският съвет успешно гласува решение по казуса със сградата на Английксата езикова гимназия и Немската езикова гимназия в Бургас, които от години се тъпчат в една сграда, недостаттчъна да поеме наличния капацитет.

Съветниците гласуваха предложението на администрацията Английската езикова гимназия да се премести в сградата на СУ „Добри Чинтулов“, а школото в ж.к. “Изгрев“ съответно ще се настани в СУ „Йордан Йовков“.

Междувременно директорът на РУО-Бургас Виолета Илиева разкри, че в близко бъдеще в Бургас ще бъде необходимо да бъде построено ново училище заради огромния брой ученици, който всяка година се увеличава в община Бургас.

„Предстои въвеждането на Държавен образователен стандрат в училищата и детските градини, който трябва да се спазва. Решението ни днес ще изпревари решението на тази наредба, която в момента не покриваме. В бъдеще всяко училище ще бъде разделено на различни зони, а в гимназиален и прогимназиален етап ще бъдат необходими обособяването на специализирани кабинети, което значи че всяко училище ще трябва да увеличи капацитета си“, сподели Илиева.

Тя подчерта, че в другите общини проблемът са закриване на паралелки и липса на деца, а в Бургас е обратното.

Кметът на Бургас Димитър Николов разкри, че всяка година в кабинета му се провеждат срещи между всички страни по казуса със сградата на езиковите гимназии. „Преди две години бяхме отчаяни, когато ни посрешнаха с плакати и скандирания пред СУ „Йордан Йовков“. Въпреки това не се отказахме. На всеки 3 години се увеличават децата в 7 клас колкото за едно ново училище – с 350 деца. Това ни поставя в ново предизивкателство. Имаме и ръст на децата, които се записват от област в Бургас, а през последните 2 години и от други области. Ако не бяхме взели това решение, щяхме да обречем тези училища на една агония“, заяви бургаският кмет.

Димитър Николов подчерта, че без помощта на държавата общината не може да се справи със сградния фонд. „Имаме вече четири проекта за изграждане на нови корпуси в четири бургаски училища – в компютърното училище, защото там децата се увеличават, в ПМГ, СОУ „Кирил и Методий“ и ОУ „Васил Априлов“, разкри още бургаският кмет.

Свързани статии
Наградиха бургаските ученици, чиито проект бе отличен от БАН (Снимки) Бургаските съд и прокуратура отвориха врати за ученици Бургаски ученици представиха пиеса на китайски език Вече е ясно как ще изглежда новият корпус на училището в Сарафово "A hug for all" - Бургаски ученици участваха в обучителен проект в Атина (Снимки) В Обзор борят учлищната агресия с интерактивни игри и дискусии Агресия в училище: Ученички се биха в присъствието на учител Последен присъствен в бургаските училища, въведен е строг контрол на входа 60 отличници от ПМГ получиха награди от общината Студенти и ученици от Бургас участваха в Световната седмица на предприемачеството
Тагове
училище ученици аег нег
Коментари

Още от последните новини