Моста ще грейне в лилаво утре, цветът на борбата с инсулта

Моста ще грейне в лилаво утре, цветът на борбата с инсулта - E-Burgas.com

Бургас се присъединява към националната кампания „Всяка минута е ценна! Научете симптомите на инсулта“ във връзка с отбелязване на Световен ден за борба с инсулта – 29 октомври. В знак на съпричастност в събота в 19.00 часа Моста ще бъде осветен в лилаво, цветът на борбата с инсулта.

Видео клип ще бъде излъчван на системата от информационни киоски в Бургас, а гражданите ще могат да се информират и от щендер с брошури, поставен в административната част на сградата на Община Бургас и чрез плакати, поставени в автобусите на градския транспорт.

Кампанията, която ще продължи до 15 ноември, се организира от Асоциацията за инсулт и афазия в България и е подкрепена от Министерството на здравеопазването, Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България и Националното сдружение на общините в България.

Освен в Бургас, в инициативата се включват още София, Пловдив, Варна, Русе, Плевен, Силистра, Добрич, Враца, Велико Търново.

От Асоциацията за инсулт и афазия се обръщат с апел към всички българи да отделят няколко минути, да се запознаят със симптомите на инсулта и поведението при тяхното установяване. Те приканват българите за да изтеглят и да се запознаят с приложението STROKE RISKOMETER, с чиято помощ могат сами да определят своя риск, да се предотврати инсулт и да се спаси човешки живот:

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.strokeriskometer&hl=en&gl=US и https://apps.apple.com/lb/app/stroke-riskometer-aimdev/id1514083245

В края на миналата година, България се присъедини към Европейския план, като припозна една от основните му цели – намаляване броя на инсултите с 10 на сто до 2030 година. Това може да се постигне с правилна превенция, отбелязват от асоциацията. Като първа и основна стъпка се препоръчва научаването на симптомите на инсулта и правилната реакция при тяхното установяване.

Инсултите са втората по честота причина за развитие на деменция, най-честата причина за епилепсия в напреднала възраст и много честа причина за депресия.

Съгласно данните на Министерството на здравеопазването, в България се регистрират годишно 35 000 случая с мозъчен инсулт. От тях повече от 7000, завършват с летален изход. Преживелите мозъчният инсулт, с различна степен на инвалидност годишно са повече от 28000. При 10 % от оцелелите инвалидността е тежко проявена и изисква допълнителни грижи и помощ от семейството, близките и обществото. От преживелите мозъчни инсулти 25-50% са с говорно-речеви нарушения (афазия), като при половината от тях тези инвалидизиращи нарушения остават трайни.

Свързани статии
Водолази отново ще чистят дъното край Моста Ново осветление, видеонаблюдение и Wi-Fi на крайбрежната алея в Бургас Миналогодишният победител отново спечели маратона от острова (Снимки) 53-ма смелчаци вече плуват от острова към моста Американци ще плуват на маратона от Острова Ако искате да плувате от острова до моста вече можете да се запишете Георги Иванов от УКОРС спаси давещ се пенсионер до моста (Снимки)
Тагове
моста
Коментари

Още от последните новини