МОН: Учителите да носят маски и по време на час

МОН: Учителите да носят маски и по време на час - E-Burgas.com

Министерството препоръчва и поне веднъж седмично да се тестват целите персонали в училищата

Учителите да носят маски, включително и по време на учебните часове. Тази препоръка отправя Министерството на образованието и науката (МОН) в писмо до регионалните управления на образованието във връзка с усложнената епидемична обстановка. В момента маските в класните стаи не са задължителни за педагозите, когато спазват дистанция от поне 1,5 м от учениците.

МОН препоръчва също веднъж седмично да се тества целият персонал в училищата. Министерството на здравеопазването ще осигури безплатни тестове чрез Регионалните здравни инспекции. Предлага се целият випуск да преминава към обучение от разстояние, ако в него има 10% ученици, болни от коронавирус. При обявен тъмночервен сценарий за съответната област, всички извънкласни дейности трябва да се провеждат онлайн или да се отложат. Към момента такава област е Габрово.

Новите препоръки на МОН са в резултат от повишената заболеямост в страната. Към днешна дата 1.03% от учителите и 1.01% от учениците и децата са под карантина. Най-висок е процентът карантинирани преподаватели в Габрово - 1,95%, а най-нисък в Кърджали - 0,55%. Най-много ученици отсъстват заради карантина в Перник - 1,89%. Данните показват почти двойно увеличение в дела на карантинираните педагози спрямо началото на учебната година - към 17 септември т.г. те са били 0,66%. Троен е скокът при учениците. На 17 септември карантинираните сред тях са били 0,31%. Към момента под карантина са 490 групи в детски градини и паралелки в училища. На този етап изцяло в онлайн обучение са две детски градини - в Монтанска и Видинска област, както и едно училище в област Пазарджик.

Свързани статии
Купуват още над 7 млн. бързи теста за училищата Свикват заседание за големите инфраструктурни обекти и ремонти на пътищата Община Несебър ще ремонтира старо училище МОН: Срочните оценки на учениците да се оформят присъствено Ползвайте обходен маршрут, ако имате път по ул. "Братя Пренерови" утре Започва ремонт и на ул. "Македония", използвайте обходни маршрути до края на февруари Почистват шахтите при надлеза на СОМАТ, променят движението на 7 декември "Кепенци" до края на годината за още една централна улица заради ремонт Пуснаха в експлоатация ремонтирания път и светофара до "Билата" в "Изгрев" Доставят ковид тестовете на училищата
Тагове
училища мон маски
Коментари

Още от последните новини