МОН с препоръки: Онлайн обучение първо при гимназистите

МОН с препоръки: Онлайн обучение първо при гимназистите - E-Burgas.com

Министерството на образованието и науката ще дава разрешение на училищните директори да предлагат и преценят кога да се премине в онлайн обучение. Това  гласи нова заповед на ресорния министър, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

Предложението за преминаване към обучение от разстояние може да бъде направено от ръководителите на образователни институции, в области с усложнена епидемична обстановка, които попадат в червена или оранжева зона, съобразно критериите на Министерството на здравеопазването /МЗ/. Когато се намират в тези зони и в конкретното училище има увеличаващ се брой отсъстващи и/или под карантина, както и нарастващ брой положителни проби за COVID-19 или случаи с грипоподобни симптоми, ръководителят на образователната институция може да инициира преминаване към обучение от разстояние. За да бъде издадено разрешение е необходимо предложението да е взето от педагогическия съвет, съгласувано с обществения съвет и отчитане мнението на преобладаващата част от родителите, предава "Дарик".
Преминаването към обучение в електронна среда от разстояние следва да се случва при отчитане на принципа, че най-нежелателно е то да се осъществява в началния етап от обучението на учениците. При взимане на решение за превключване в обучение от разстояние Министерството на образованието и науката /МОН/ препоръчва то да се предлага и осъществява първо за гимназиален етап, след това за прогимназиален и като краен вариант за начален етап - при обективна невъзможност да се продължи присъствено.

Срокът за обучение от разстояние се съобразява с практиката на Регионалните здравни инспекции /РЗИ/, епидемичната обстановка и при отчитане, че присъственото обучение е приоритетно за постигане на заложените образователни цели и социализацията на учениците.

Свързани статии
Три области прекратяват предсрочно онлайн обучението Онлайн училище при 10% заразени ученици 393 новозаразени с COVID-19 за денонощието, починаха 36 души 652 нови случая на ковид, 31 души са починали Доц. Ангел Кунчев: До 2-3 месеца ще има лекарство срещу ковид -19 Медицинският център на УМБАЛ Бургас осигурява зелен коридор за ваксинации срещу КОВИД-19 по празниците 1 759 са новите случаи на коронавирус Ковид взе нови 14 жертви за ден в областта Медици: Получилите първа доза от "Астра Зенека" да се ваксинират и с втора Германия готова да закупи руската ваксина без посредничеството на ЕС
Тагове
covid 19 онлайн обучение
Коментари

Още от последните новини