Многолюдно шествие в Бургас в защита на морето, планините, реките в България

Многолюдно шествие в Бургас в защита на морето, планините, реките в България - E-Burgas.com

Близо 200 души казаха "Не!" на промените в закона за биологичното разнообразие

Близо души се включиха днес в протеста "Долу ръцете от морето, планините, реките!"който се проведе паралелно в 13 града в страната, както и на плаж "Корал". Организаторите на събитието в Бургас са "Българска фондация Биоразнообразие", "Зелена Странджа" и "Море без бетон".

Въпреки задаващата се буря край Часовника днес се събраха много хора, които се включиха в шествие до площад "Тройката" с плакати и скандирания. 

"Бургас показа, че му пука какво се случва с българската природа. Повечето от вас знаят, че основната причина да сме тук са безобразията, които се случват по нашето Черноморие и това, на което сме свидетели всеки ден. Което най-много ни тревожи са промените в закона за биологичното разнообразие, които минаха на първо четене в парламента и които ще се отразят много сериозно на природата в цялата страна. При присъединяването ни в ЕС бяхме обещали, че ще изградим мрежата Натура 2000, на хартия я описахме, но 14 години по-късно тя продължава да стои само на хартия. С три изменения на закона за биологичното разнообразие се отлага приемането на заповедите за зоните от Натура 2000 - нещо, което България трябваше да направи 6 години, след като е приета в ЕС. С новите промени в закона се предвиждат още 4 години отлагане. Тези, които не успяха за 14 години да застроят зоните от Натура 2000 и да изсекат горите там, ще имат още четири години, за да го направят" заяви Радостина Ценова от "Българска фондация Биоразнообразие". 

По думите и цялата власт в момента се концентрира в ръцете на министъра на околната среда, въпреки че това е най-скандалното министерство у нас.

Протестиращите обещаха да се съберат на нов протест, но изразиха надежда, че вълната от недоволство в цялата страна и да не се случи това, което се случи предишния път, когато премиерът Борисов увери, че гласът на протестиращите ще бъде чут, но в крайна сметка законът мина на първо четене в парламента. 

Галерия
Свързани статии
Служителите в Областна администрация Бургас са в протестна готовност заради ниските заплати Протест пред Съдебната палата Бургас против изграждането на фотоволтаична централа Протест срещу изграждането на соларен парк Протест срещу изграждането на фотоволтаични паркове Протест на жители на няколко села от Община Средец затвори главен път Бургас - Средец (ВИДЕО) Протест затваря пътя Бургас - Средец Специалист: Животните отказват да се хранят с дни заради пиратките по Нова година БАН проверява има ли микропластмаса в мидите и рапаните от Черно море Как да си направим екологична коледна украса Служители на АПИ излизат на протест
Тагове
протест екология биоразнобразие Натура 2000 закон протестиращи
Коментари

Още от последните новини