"Многая лета" ще звучи в храма на "Меден рудник" преди Коледа

В навечерието на Рождество Христово - 23 декември, от 17.30 часа в храм "Св.Николай Чудотворец" в к-с "Меден рудник" ще се проведе благотворителен концерт с църковни песнопения на популярния руски композитор Дмитрий Бортнянски.

Църковната музика ще бъде изпълнена от смесен хор "Родна песен",а православният храм кани всички свои миряни от епархията на коледния концерт.

Дмитрий Степанович Бортнянски е руски композитор, който пише три опери, по либрета на френски език - "Праздник сеньора" /1786/, "Сокол" /1786/ и най-значимата от трите, "Сын соперник или Современная Стратоника" /1787/.

В историята на руската музика обаче Бортнянски остава с авторските си композиции на хорова църковна музика. Написал е множество църковни песнопения, концерти за църковен и светски хор, много камерно-инструментални творби.

Най-известната у нас творба на Дмитрий Бортнянски е църковното песнопение "Многая лета" в изпълнение на големия български оперен певец Борис Христов и записано в храм-паметник "Александър Невски" през октомври 1976 г. По традиция наред с химна на България песнопението звучи още в първите минути след настъпването на всяка Нова година.

Коментари

Още от последните новини