Михаил Околийски: У нас няма условията за отхлабване на мерките

Михаил Околийски: У нас няма условията за отхлабване на мерките - E-Burgas.com

Една разходка в парка, може да се ползва като претекст за младите да се събират на групи и да пият бира, смята председателят на СЗО в България

Сега е моментът националните правителства много внимателно да отпускат мерките и да не се поддават на популистки натиск и да вземат решения, за които по-късно да съжаляват. Това заяви в Сутрешния блок на БНТ Михаил Околийски, представител на СЗО в България.

Според него мерките, които се взимат, работят, но това не се забелязва, защото държат нисък броя новозаразили се.

По-малко от 3% от българите спортуват, което е най-ниският процент в ЕС, но сега се оказа много важно, за го разбирам като специалист по психично здраве, каза Околийски.

"Една невинна разходка в парка, може да бъде използвала като претекст за млади и стари хора да се събират на групи, да играят шах, да пият бира и т.н. Това желание е разбираемо, но хората наистина не си дават сметка какво може да им се случи" заяви Околийски. 

СЗО препоръчва отхлабване на мерки при няколко условия –новорегистрираните например да не са все повече, какъвто е случаят в България. Второ условие е да се осигури възможност за достатъчно тестуване, а също така да се знае, че здравната система може да издържи. Тези 3 условия в България не са налице, коментира Околийски.

Има 2 изследвания в клинична фаза за разработването на ваксина срещу Covid-19.

Анкета
Свързани статии
СЗО заговори за нов смъртоносен вариант на ковид Изслушват Демерджиев за предприетите мерки на границата СЗО обяви за спад на ковид смъртността с 90% Обсъдиха мерки срещу нарастващата престъпност в Бургаския регион Удължиха ковид мерките в цялата страна СЗО: Има спад на новите инфекции и смъртни случаи с ковид 903 са новозаразените с ковид за последното денонощие СЗО: Трябват нови ваксини срещу ковид и да се впръскват в носа Още осем области връщат ковид мерките СЗО зове за ускоряване на ваксинирането и носенето на маски
Тагове
СЗО коронавирус мерки
Коментари

Още от последните новини