Международна регата ще тръгва от моста към Емине и Царево, и военни спортни клубове на опашката за финансиране

Международна регата ще тръгва от моста към Емине и Царево, и военни спортни клубове на опашката за финансиране  - E-Burgas.com

Бургас отново ще бъде домакин на две големи регати това лято. Първо регатата „Черноморец Бургас 2017“, която е единствената в залива за всички детски и олимпийски класове. Станалата традиционна вече 9-та регата ще се проведе от 22 до 25 юни и в нея ще участват над 100 състезатели.

Организаторите от яхт клуб „Черноморец“ разкриват, че има вече запитвания от чуждестранни приятелски клубове за мероприятието.

Месец след това международната регата „Интернешънъл Блек Сий Регата Бургас 2017“ отново предстои да бъде организирана от бургаския клуб. Нейните дати ще са от 27 до 30 юли. Организаторите признават, че през последните години въпреки че в залива са се провели много състезания от висок ранг във ветроходството, Бургас е останал без голяма регата в киловите лодки.

„Идеята е да се привлекат състезатели от съседните държави и да се превърне в следващите години в шампионат на Черноморския регион в IRC. Регатата ще е в международните класове на килови яхти IRC, ORC. Гонките ще се провеждат със старт от моста в Бургас и ше достига до нос Емине и на юг до Царево, като се посещават пристанищата в Несебър и Созопол“, обяснява председателят на клуба Атанас Кобарелов в писмо до Общинския съвет, в което моли за финансиране на двете спортни мероприятия, организирани от „Черноморец Бургас“.

Междувременно военен спортен клуб, носещ прозвището „Антена“ също се нареди на опашката за общинско финансиране. Клубът е създаден през 2013 и развива футбол, тенис, волейбол, тенис на маса, плуване и лека атлетика. В него спортуват на 100 члена на сдружението, обяснява неговият председател Стефан Стефанов.

Средствата са нужни на клуба, за закупуване на екипировка, спортно оборудване и покриване на част от разходите за спортни състезания и турнири. От „Антена“ подчертават, че са част от Националната спортна федерация и редовно участва във всички първенства.

Коментари

Още от последните новини