Математик: До 7 януари ще разберем имало ли е големи празненства

Математик: До 7 януари ще разберем имало ли е големи празненства - E-Burgas.com

Мерките дадоха резултат. Спаднали сме до средно под 2000 случая на ден. Ще се забележи и спад в смъртността. Доста животи бяха спасени с тези мерки. До 7 януари ще си проличи дали мерките са били спазвани и имало ли е големи празненства. Това заяви пред bTV математикът Лъчезар Томов.

“То няма да дойде веднага, защото средната възраст на заболелите скочи с 10 години през последните седмици, което увеличава риска от тежко развитие и смъртност, но така или иначе намаляването на случаите ще доведе до намаляване и на смъртността”, посочи Томов. 

По думите му всичко зависи от това как се спазват мерките.  В момента имаме спад в София и още няколко области, но не виждаме спад в Бургас и Варна.

“Очаквам преходна вълна - да има скок в броя на случаите след Нова година, която след това да утихне, ако беше както сега. Заразените по празниците няма да могат да предават вируса на други”, смята математикът.

Томов прогнозира, че до 7 януари ще си проличи дали мерките са били спазвани и имало ли е големи празненства. 

“Ако се върне началното училище, макар то да има малък принос в преносимостта на вируса, ще има скок, защото училището свързва всички работни места на едно място, всички подмрежи в една обща мрежа”, смята Томов.

Свързани статии
Изслушват Демерджиев за предприетите мерки на границата Обсъдиха мерки срещу нарастващата престъпност в Бургаския регион Удължиха ковид мерките в цялата страна Още осем области връщат ковид мерките Комисията по туризъм обсъжда мерки за спасяване на летния сезон От днес маските не са задължителни, а желателни Доц. Кунчев предупреждава за внимателно разпускане на мерките Край на всички ковид ограничения от 1 април Ново разхлабване на COVID мерките у нас Последен ден с по-строги ковид мерки, ето къде трябва да се показва зелен сертификат
Тагове
мерки празненства дисциплина
Коментари

Още от последните новини