Мащабна АНТИСПИН кампания в навечерието на Свети Валентин

Мащабна АНТИСПИН кампания в навечерието на Свети Валентин - E-Burgas.com

По повод 14 февруари  “Свети Валентин - ден на влюбените“ стартира вторият етап на Националната АНТИСПИН кампания, съобщават от Министерството на здравеопазването.

Заради пандемията от COVID-19 и въведените у нас противоепидемични мерки тази година инициативите – част от кампанията, ще се проведат предимно онлайн. Доброволците на Българския младежки Червен кръст ще отбележат Деня с акцентиращи върху важността на безопасното сексуално общуване, репродуктивното здраве и превенцията на рисковото сексуално поведение прояви. Подробна информация за инициативите е публикувана на сайта на БЧК https://www.redcross.bg/, както и на страниците на областните червенокръстки организации в социалните медии.

Ежегодно Националната АНТИСПИН кампания се провежда в 4 етапа. Започва на 1 декември, Световния ден за борба срещу СПИН, вторият етап е по повод 14-ти февруари, а през третата неделя на месец май (Деня на съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН) стартира третият етап. Четвъртият, финален етап, е лятната АНТИСПИН кампания.

През 2020 г. изследвани и узнали своя ХИВ-статус са над 270 000 души. От началото на настоящата година до 11 февруари  са открити нови 29 ХИВ–серопозитивни лица, с което носители на ХИВ в страната официално са 3 512.

И през 2020 г. 89% от новорегистрираните с ХИВ–инфекция са се инфектирали по сексуален път, а 9% са се инфектирани при инжекционна употреба на наркотици. Най-засегната е възрастовата група 30-39 г. - 34%, следвана от възрастовата група 20-29 г. – 30%. Запазва се тенденцията броят на новорегистрираните мъже да е над пет пъти по-голям от броя на жените.

Към 31 декември 2020 г. общо 1 817 лица с ХИВ се проследяват в структурите за лечение на пациентите с ХИВ/СПИН, а 1 783 (98%) от тях получават съвременна антиретровирусна терапия.

България е страна с ниско разпространение на ХИВ в общата популация. Честотата на новорегистрираните случаи с ХИВ инфекция на 100 000 души население у нас е 3,7, a средният показател за страните от ЕС през 2019 г. е 5,4.

Свързани статии
Безплатно измерване на кръвната захар за бургазлии Бойко в Бургас: Ако бяхме ние Северният обход щеше да е готов преди осем месеца (Видео) Доброволци помагат на БЧК при посрещането на бежанци от Украйна "Елха на доброто" отново ще зарадва децата в риск Раздават вода на бургазлии в жегите Несебър организира пролетна еко кампания Министерството на туризма ще спасява лятото с кампания (Видео) Бургас дава началото на кампания срещу репродуктивните проблеми Събират подаръци за деца в риск в Бургас Лекар и пациент от Бургас станаха герои в национална кампания за Сърдечната недостатъчност (Видео)
Тагове
спин антиспин деня на влюбените бчк кампания
Коментари

Още от последните новини