Лекар и пациент от Бургас станаха герои в национална кампания за Сърдечната недостатъчност (Видео)

Лекар и пациент от Бургас станаха герои в национална кампания за Сърдечната недостатъчност (Видео) - E-Burgas.com

Пациент от Бургас и неговият лекар станаха герои в Националната кампания „Живот със сърдечна недостатъчност“ на Института за здравно образование. Хора от различни градове споделят как се е променил животът им след поставянето на диагнозата и как се справят със заболяването заедно със своите лекари. Подбрани са най-въздействащите истории и най-„тежките“ пациенти, които лекарите са имали в своята практика. Всяка от историите е заснета във видео, в което участват и лекарят, и пациентът. Доверието помежду им, самодисциплината, медицинските открития – това спасява болните и им дава надежда за нормален живот.

В бургаската история участва Димитър Молдованов - фотограф, познат на всички бургаски майки. От 40 години той снима бебетата при изписването им от болницата. Той е истинско предизвикателство за лекуващия лекар - д-р Мариана Контева, инвазивен кардиолог в УМБАЛ „Дева Мария“. Преживял е 3 инфаркта, 17 коронарографии и има поставени 16 стента. Д-р Контева споделя, че само допреди няколко години възможностите за помощ на тези пациенти са били силно ограничени. Но благодарение на новите здравни технологии и самодисциплината Димитър се чувства добре и дори може да работи.

Умора дори при най-малкото усилие, задух, кашлица, отоци по краката – това най-често усещат пациентите със сърдечна недостатъчност. Кардиолозите я определят като глобална пандемия, която ще бъде бич за човечеството в следващите 10 години. Но ако пациентите се вслушват в съветите на своя лекар, поддържат здравословно тегло, добра физическа активност и се хранят умерено, надежда има. „Надежда няма само тогава, когато пациентът откаже да се лекува“, споделя д-р Контева. А Димитър добавя: „Тя е моят спасител, моля се да е жива и здрава, за да помага и на други като мен“.

Сърдечната недостатъчност (СН) е сериозно хронично заболяване, при което сърцето не може да изтласква достатъчно кръв, за да отговори на нуждите на тялото. Сред най-често срещаните причини за нея са коронарна болест на сърцето, инфаркт на миокарда (сърдечен удар), вродени сърдечни дефекти, увреждане на сърдечните клапи, предсърдно мъждене. Симптомите на задух и силна отпадналост могат да ограничат работоспособността на пациентите или способността им да извършват обичайните си ежедневни дейности, което води до социална изолация, тревожност и депресия. Сърдечната недостатъчност заема водещо място в общата смъртност от сърдечно-съдови заболявания. Около 50% от пациентите  умират до 5 години след поставяне на диагнозата. Тези прогнози са по-неблагоприятни дори от редица ракови заболявания, а обществото все още смята рака за най-опасен.

В България със Сърдечна недостатъчност живеят около 150 000 души, които са диспансеризирани при личен лекар или кардиолог. Болните в Бургаска област са 7700. 90% от тях са над 65 години. Сърдечната недостатъчност е най-честата причина за прием в болница на възрастните хора. За миналата година болници в Бургас са отчели повече от 2600 хоспитализации по повод на това заболяване.

Свързани статии
Лекари искат пълен локдаун: Изнемогваме, хора умират в линейките Николов вдигна заплатите на медиците в общинксото здравеопазване В сезона на чревните инфекции: Бургас остана без гастроентеролози Медици от спешна помощ в няколко града излизат на протест Над 53% от лекарите у нас са ваксинирани Рекордьор: УМБАЛ Бургас обучава над 90 бъдещи лекари, медицински сестри и рехабилитатори Бургаски лекар е поставил най-много ковид ваксини у нас Млади специалисти подсилват УМБАЛ-Бургас Обсъждат създаването на дирекция за правата на пациентите Изтъкнат лекар, учен и изследовател идва в Медицинския факултет
Тагове
лекар пациент кампания
Коментари

Още от последните новини