Лекар и пациент от Бургас станаха герои в национална кампания за Сърдечната недостатъчност (Видео)

Лекар и пациент от Бургас станаха герои в национална кампания за Сърдечната недостатъчност (Видео) - E-Burgas.com

Пациент от Бургас и неговият лекар станаха герои в Националната кампания „Живот със сърдечна недостатъчност“ на Института за здравно образование. Хора от различни градове споделят как се е променил животът им след поставянето на диагнозата и как се справят със заболяването заедно със своите лекари. Подбрани са най-въздействащите истории и най-„тежките“ пациенти, които лекарите са имали в своята практика. Всяка от историите е заснета във видео, в което участват и лекарят, и пациентът. Доверието помежду им, самодисциплината, медицинските открития – това спасява болните и им дава надежда за нормален живот.

В бургаската история участва Димитър Молдованов - фотограф, познат на всички бургаски майки. От 40 години той снима бебетата при изписването им от болницата. Той е истинско предизвикателство за лекуващия лекар - д-р Мариана Контева, инвазивен кардиолог в УМБАЛ „Дева Мария“. Преживял е 3 инфаркта, 17 коронарографии и има поставени 16 стента. Д-р Контева споделя, че само допреди няколко години възможностите за помощ на тези пациенти са били силно ограничени. Но благодарение на новите здравни технологии и самодисциплината Димитър се чувства добре и дори може да работи.

Умора дори при най-малкото усилие, задух, кашлица, отоци по краката – това най-често усещат пациентите със сърдечна недостатъчност. Кардиолозите я определят като глобална пандемия, която ще бъде бич за човечеството в следващите 10 години. Но ако пациентите се вслушват в съветите на своя лекар, поддържат здравословно тегло, добра физическа активност и се хранят умерено, надежда има. „Надежда няма само тогава, когато пациентът откаже да се лекува“, споделя д-р Контева. А Димитър добавя: „Тя е моят спасител, моля се да е жива и здрава, за да помага и на други като мен“.

Сърдечната недостатъчност (СН) е сериозно хронично заболяване, при което сърцето не може да изтласква достатъчно кръв, за да отговори на нуждите на тялото. Сред най-често срещаните причини за нея са коронарна болест на сърцето, инфаркт на миокарда (сърдечен удар), вродени сърдечни дефекти, увреждане на сърдечните клапи, предсърдно мъждене. Симптомите на задух и силна отпадналост могат да ограничат работоспособността на пациентите или способността им да извършват обичайните си ежедневни дейности, което води до социална изолация, тревожност и депресия. Сърдечната недостатъчност заема водещо място в общата смъртност от сърдечно-съдови заболявания. Около 50% от пациентите  умират до 5 години след поставяне на диагнозата. Тези прогнози са по-неблагоприятни дори от редица ракови заболявания, а обществото все още смята рака за най-опасен.

В България със Сърдечна недостатъчност живеят около 150 000 души, които са диспансеризирани при личен лекар или кардиолог. Болните в Бургаска област са 7700. 90% от тях са над 65 години. Сърдечната недостатъчност е най-честата причина за прием в болница на възрастните хора. За миналата година болници в Бургас са отчели повече от 2600 хоспитализации по повод на това заболяване.

Свързани статии
Пребиха спешен медик пред дома му във Враца Меджидиев: Ситуацията с липсата на лекарства е овладяна Криза за антибиотици надвисна над Бургас Безплатно измерване на кръвната захар за бургазлии Водещи педиатри от цялата страна идват на конференция в Бургас Фармацевти: Няма липсващи лекарства, но не винаги достигат до пациентите Бойко в Бургас: Ако бяхме ние Северният обход щеше да е готов преди осем месеца (Видео) Пациент нападна медик докато го лекува Община Бургас търси да назначи училищни лекари Правителството отделя още 35 млн. лв. за ремдесивир
Тагове
лекар пациент кампания
Коментари

Още от последните новини