Лъчезар Борисов: На 21 декември бизнесът отново ще работи

Лъчезар Борисов: На 21 декември бизнесът отново ще работи  - E-Burgas.com

Аз като министър на икономиката не исках да има затваряне в сектор "Икономика", но важното е, че това ще бъде само за 3 седмици, така че на 21 декември бизнесът отново ще работи. Поехме този ангажимент към бизнеса. Все пак трябва да се съобразим и с епидемиологичната обстановка и да мислим и за здравето на хората. Това заяви в "Денят започва" министърът на икономиката Лъчезар Борисов.

Засега не се предвижда удължаване на мораториума върху кредитите. Министърът на икономиката каза, че най-песимистичният сценарий е загубите да са над 1 млрд. Обмисля се работодателите да бъдат компенсирани с процент на база оборота от миналата година.

Той подчерта, че трябва да бъдем солидарни към лекарите, като отбеляза, че в момента има 2000 лекари, които не могат да ходят на работа, защото са заболели от коронавирус.

"За да имаме здрава икономика, трябва да имаме и здрав народ, така че постигнахме баланс да имаме и свобода в икономиката, за да има малко затворени сектори", подчерта министърът на икономиката.

Основно затвореният сектор е ресторантьорството, но секторът на търговията остава отворен, с изключение на моловете. Лъчезар Борисов каза, че решението се взе на база на много дълбоки анализи, включително статистически, икономически и това е било мнението на Оперативния щаб.

По думите му мерките не са закъснели. "Тези мерки се взимат, когато заболелите станат 600 на 100 000. Това направиха всички Европейски държави, разбира се, при тях пандемията тръгна малко по-рано. В момента, в който България достигне този показател, се налози да вземем тези мерки", каза Борисов.

Министърът на икономиката каза, че трябва да се инвестират около 350 до 400 милиона лева минимум, за да се подпомогне икономиката.

Коментари

Още от последните новини