Комитова: Крайната цена на водата се регулира от КЕВР, а токът се повиши неконтролирано

Комитова: Крайната цена на водата се регулира от КЕВР, а токът се повиши неконтролирано - E-Burgas.com
Снимка БГНЕС

МРРБ работи от месеци, за да се подобри ситуацията във ВиК сектора, като предприехме редица мерки за това, сред които изготвяне на нов закон за ВиК. Това обясни министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Виолета Комитова в интервю за предаването „Денят он еър“ на телевизия   България он еър.

В допълнение, заради високата цена на тока, която ВиК дружествата трябва да плащат, ВиК холдингът регистрира отделно търговско дружество, което да доставя електроенергия на водните дружества, стана ясно от думите на министъра.

„Защото на практика се оказва, че крайната цена на водата се регулира от КЕВР, а в същото време цената на тока се повиши неконтролирано и ВиК дружествата започнаха да отчитат загуби“, обясни още регионалният министър.

На практика новата цена на тока трябва да се отрази на новата цена на водата, стана ясно още от думите на Комитова. Тя подчерта, че във връзка със социалната поносимост, в новия закон за ВиК са заложени 3 куб/м вода на поносима цена, която да се осигури за всички граждани, за да се гарантира вътрешното потребление.

„Защото, ако не проявим мъдрост, далновидност и дългосрочно виждане по този въпрос, стратегическо мислене, един ден ще се събудим и водата ще е изчезнала от тази земя. Да не стане така, че гражданите на България, които имат вода, един ден да не могат да си плащат водата“, коментира още министърът. 

Тя разкри, че е заварила ВиК сектора с много проблеми - създадена сложна управленска структура на водните дружества, която е обвързана с ВиК холдинг, с асоциации, контрольори, областни управители... В допълнение част от областите дори все още не са консолидирани към ВиК асоциациите, което означава, че ВиК дружествата в тези области няма да получат европейско финансиране през следващия програмен период.

„През цялото време се срещах с тези неасоциирани области и казвах, че целта е да се асоциират, за да получат европейско финансиране, за да подобрят ВиК мрежата си“, обясни министърът на регионалното развитие и благоустройството.

В интервюто пред водещата Ганиела Ангелова архитект Комитова информира, че по случая с авансово отпусканите средства за строителството на магистрала „Хемус“ се извършват проверки от съответните институции и отново подчерта, че практически за изграждането на аутобана само 10-15 фирми са получили поръчки по т.нар процедура „инхаус“ общо около 1 млрд.лв. Магистралата се строи в отсечките 1,2 и 3, беше категорична Комитова, като са ускорени отчуждителните процедури по лотове 4,5 и 6, а за 7, 8 и 9 тепърва предстои определяне на трасе и нови проучвателни дейности.

„Опитваме се да изискваме повече и по-качествен контрол и от надзорните фирми“, каза регионалният министър, като допълни, че тези фирми са със специални лицензи и когато не си вършат работата, ДНСК може да отнема тези лицензи.

По повод извършените от МРРБ и ДНСК проверки на ремонтирани участъци от републиканската пътна мрежа министърът още веднъж подчерта, че са разкрили ремонти, формулирани като текущи, а реално е било извършвано ново строителство.

„Така при текущ ремонт плащаме 2,6 пъти повече, отколкото, ако направим нов път, защото ремонтът е по-скъп от новото строителство и освен това няма гаранции“, обясни Комитова.

Архитект Комитова пожела на следващите управляващи да работят прозрачно и в полза на гражданите.

Свързани статии
Мъжът, нахлул във ВиК дружество по халат Втора ръка: Скочиха цените на коли над 10 години Компенсираха ВиК дружествата със 16 млн. лева заради скъпия ток Затварят още едно кръстовище в центъра заради ВиК ремонтите Без ток заради ремонти на електропроводи в общината, ето къде ще има смущения Затварят за месец и част от "Шейново" Ръст на продажбите на автомобили в ЕС и у нас Затварят поредно кръстовище в Бургас заради ВиК ремонти Промени в движението в Лозово и Долно Езерово заради ВиК Продължават ВиК-ремонтите в центъра, временно спират движението по ул. "Търговска"
Тагове
комиова кевр ток ВиК
Коментари

Още от последните новини