Комитова: Целевите пари за ремонти на "Тракия" не са отишли за това

Комитова: Целевите пари за ремонти на

За ремонт на автомагистрала „Тракия“ в участъка между Чирпан и Стара Загора са били похарчени 90 млн.лв. миналата година, но голяма част от тези средства не са отишли за тези ремонтни дейности.

Това разкри министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова в интервю за телевизия „България он еър“.

В ремонта са участвали четири фирми, една от които е „Автомагистрали Черно море“, и всички те са получили аванси, стана ясно от думите на министъра. 30 млн. лв от тях са били за тази фирма.

„Именно работниците на „Автомагистрали Черно море“ в момента претендират за доплащане от 36 млн. лв, но в нашия бюджет няма предвидени целеви средства за ремонт на аутобана“, каза още Комитова и поясни, че средствата, които са били определени, са били похарчени.

Въпреки това, правителството обмисля варианти за плащане на дължимите суми на работниците, дори на по-малки суми, обясни регионалният министър.

Виолета Комитова допълни, че фирмата и работниците са станали жертва на договор, при който от едната страна стои бившият шеф на държавното дружество „Автомагистрали“  Стоян Беличев, а от другата – шефът на „Автомагистрали Черно море“ и попита защо хората не си търсят парите от тях. Тя беше категорична, че те са в правото си да искат изработеното и ако не им се осигурят тези пари могат да ги получат по съдебен ред като осъдят държавната фирма „Автомагистрали“. Комитова коментира още, че ремонтът на тази отсечка не е бил спешен, защото има ограничение на скоростта от 4 години и при условие, че не са били осигурени средствата, е можело да бъде отложен.

Министърът опроверга и твърденията на бившия заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, че договорът е рамков, като подчерта, че в него има фиксирани параметри за работа, срокове и точна цена.

Освен това, към договора има няколко анекса за удължаване на сроковете, описани са и авансите, които са получили.

По повод натрупаните задължения към фирмите за текущ ремонт и поддръжка на републиканските пътища архитект Комитова отново припомни, че в края на миналата година за тази цел в бюджета на АПИ са били предвидени само около 380 млн. лв. за 2021 г., а предишното правителство е договорило дейности за 1,5 млрд. лв. без реално да са осигурени тези пари.

„Защо като не е имало пари са изпратили хората да разкопават“, попита отново министърът и допълни, че щом не са били осигурени средства, не е трябвало да се сключват договорите за тези ремонти.

Министър Комитова беше категорична, че не спира никакво строителство, както се опитват да бъдат правени подобни внушения, защото според нея „най-скъпото строителство е незавършеното строителство“.

„Ще положа всички усилия, каквото е започнато да се завърши“, заяви Комитова. Тя обясни, че пари ще се търсят през бюджета за следващата година и се надява да се намерят, но е необходимо време.

За автомагистрала „Хемус“ също има раздадени авансово милиони за строителство, за доставка на материали, за наемане на техника, които ще се осъществят след години, стана ясно още от думите на архитект Комитова. Общо възлизат на над 1 млрд. лв. и тези авансови плащания са обезпечени със застраховки, а не с банкови гаранции.

„Не ми е известно в такава бизнес среда отпускането на огромни средства да бъдат покривани при евентуална щета от застраховка“, подчерта министърът и допълни, че за съжаление няма документ, с който да се гарантира, че фирмите, получили тези аванси, няма да фалират през следващите години. Министърът изрази надежда, че няма да има подобни фалити, ще бъда изпълнени строителните дейности на АМ „Хемус“ и няма да се налага тези средства да се търсят от застрахователните  компании, защото в противен случай ще настъпи огромна щета не само за фирмите, но и за държавата.

Свързани статии
Водна терапия в басейн за деца с увреждания в Бургас Най-много контрабанда е пресечена на ГКПП „Капитан Андреево” КПКОНПИ подхвана бивш вътрешен министър за пране на пари АПИ ремонтира 3000 км пътища през 2023 АПИ: Тръгвайте с автомобили подготвени за зимни условия Митничарите от МП "Капитан Андреево" заловили над 27 млн. контрабандни лева през 2022 Служители на АПИ излизат на протест Гълъб Донев: България е правова държава, не е корумпирана Арестуваха трима гранични полицаи край Малко Търново Създават нови две платна на ГКПП "Капитан Андреево"
Тагове
АПИ корупция Комитова
Коментари

Още от последните новини