Колко струва апартамент в Слънчев бряг и Свети Влас

Колко струва апартамент в Слънчев бряг и Свети Влас - E-Burgas.com

Чужденците са половината от купувачите по морето

Имотните пазари в морските курорти се радват на засилен интерес през тази година. Той започна още в началото на пролетта, когато хората се подготвяха да имат собствен ваканционен имот за лятото и когато се изкупиха много от изгодните предложения. Така първото полугодие на 2021 г. се оказа най-силното такова за морските имоти от 10 години насам.
 
Това показва анализ на Bulgarian Properties, публикуван в сайта pariteni.bg. Според него през този период са реализирани почти двойно повече сделки в морските курорти спрямо същия период на 2020 г. Това е разбираемо с оглед на пандемията и стреса от нея, затварянето и ограниченията през изминалата година. Но сделките са повече и спрямо 2019 г. и това се вижда и в останалите пазарни сегменти. Нарасналото търсене води до постепенно изчерпване на наличните оферти и съответно до по-ограничен избор и по-високи цени.
 
Кои са основните купувачи
 
Българите са основните купувачи на морски имоти през последните години, като тяхната роля се засилва особено много след настъпването на пандемията от COVID-19. Съвсем естествено, изгодните цени и нарастващата покупателна сила ги привлече да си имат собствен дом на морето. Нещо, което е изключително достъпно на фона на цените на имотите в градовете.

Ограниченията за пътуване в чужбина дадоха допълнителен тласък на този интерес, тъй като хората решиха, че е по-целесъобразно да си имат собствено място за отдих в нашата страна, където реално си имаме всичко. В този смисъл мнозина преосмислиха България като дестинация за пътуване и туризъм и това се вижда от данните за успешния летен сезон по българското Черноморие.
 
Към тази група можем да добавим и българите, живеещи в чужбина. Много от тях се ориентираха към покупка на ваканционен имот в България, който да посещават през лятото и да съчетават с това да могат да видят близките си.
 
Все пак, следва да се отбележи, че чуждестранните купувачи по морето, особено в района на Слънчев бряг, все още съставляват около половината от купувачите на имоти и техният интерес не е спаднал. Сега купуват основно чужденци от централна Европа и съседните страни.

През първото полугодие апартаментите в най-големия курорт - Слънчев бряг - се продаваха на цени около нивата от миналата година - 490-500 евро/кв.м., а отделяните бюджети бяха около 25 000 - 30 000 евро. Този тип наличности обаче към момента вече са доста ограничени и за покупка на двустаен апартамент трябва да се отдели бюджет между 32 000 и 35 000 евро.
 
По-предпочитано място за българите се очертава да бъде Свети Влас, където много от имотите имат гледки море, а допълнителен плюс е, че Свети Влас е целогодишно обитавано населено място. Там цените са по-високи, както и отделяните бюджети за покупка - средно около и над 35 000 - 40 000 евро.

Колко дават руснаци за имот у нас

Поморие също е доста интересен курорт за българите, но там те търсят имоти по-скоро в ниския ценови клас, по възможност без такса поддръжка. Същото важи и за Сарафово.
 
На юг от Бургас интерес традиционно привличат Созопол, Черноморец и Лозенец - там от години интересът е основно от българи, а средните цени са около и над 1000 евро/кв.м., като в топ комплекси на първа линия се доближават и до 2000 евро/кв.м.

Северното Черноморие, което стана особено популярно за туризъм през тази година, разполага с атрактивни предложения в района на Каварна, Бяла, Балчик, а също и в селата в близост до морето.

 

 

Свързани статии
Драстично намаление на цените по Южното Черноморие през септември Радев: Бензинът в бензиностанциите на "Лукойл" вече е под 3 лева Сериозен скок на цените на колите втора ръка, за нов автомобил се чака близо година Созопол и Боровец с най-скъпите жилища, ръст на покупките по курортите Тихомир Янакиев: Две години ме заблуждават за огромни ВиК проекти за 400 млн. лв. Експерт: Почивката на нашето море е скъпа и ще става още по-скъпа 100 лв. за преглед по курортите, 700 лв. да ти извадят рибена кост от гърлото Холивудски режисьор дава награда от 50 хил. евро на екип от наши млади кинотворци Библиотека на открито с четива за възрастни и деца има в Свети Влас Експерт: Почивката по морето ще е с 40% по-скъпа това лято
Тагове
Цени апартамент слънев бряг свети влас
Коментари

Още от последните новини