Китайски милиони ще спасяват клетото БДЖ

Китайски милиони ще спасяват клетото БДЖ - E-Burgas.com

Инвестиционен пакет от 500 млн. лева са предложили китайски инвеститори за спасяване на БДЖ. За тях първо говори премиерът Огнян Герджиков. Той каза, че една от най-големите фирми в света проявява интерес към България и иска да направи завод за локомотиви и вагони, като при това няма никакви претенции за подкрпеа от държавата или за гаранции, съобщи "24 часа".

Това е китайската компания "CRRC" преди две седмици те се срещнаха с Герджиков и с транспортния министър Христо Алексиев. Смятам да не ходя по света, докато съм премиер, но съм готов да пътувам до Китай за тази инвестиция, каза министър-председателят и заяви, че България има нужда от силни инвестиции и е много вероятно тези преговори да приключат в рамките на мандата.

Премиерът смята, че се изостава с провиличането на инвестиици от тази голяма страна. една от пречките, която той посочи е тромавата процедура по визовия режим, което пречи и на китайски туристи. Каза, че е говорил с външния министър Ради Найденов за съкращаване на сроковете за издаване на визи.Транспортният министър Христо Алексиев детайлизира инвестиционния пакет на китайската компания.

Първата част е рефинансиране на заема на БДЖ, което да осигури глътка въздух. То е към 260 млн лева. Вторият елемент е финансиране на нови влакове. Третата част е изграждането на завод за локомотиви и заводи. Алексиев очаква писмо за намерение до 2 седмици от китайската компания. Не се иска държавната гаранция - идеята е тези 500 млн. лева, които биха вложили китайците да се връщат с капиталовия трансфер от държавата, който е над 170 млн лева. 

Коментари

Още от последните новини