Какво се случва с велоалеята за Сарафово и какво е бъдещето на Ъгъла?

Какво се случва с велоалеята за Сарафово и какво е бъдещето на Ъгъла?  - E-Burgas.com
Велоалеята ще има продължение към крайбрежната дамба, но след брегоукрепването

От известно време отговорът на този въпрос мъчи бургазлии, и въпреки че в социалните мрежи се вихрят много дискусии, идеи и критики по темата, реално яснота няма. А само допреди няколко години се говореше, че по новата алея, освен с велосипеди, ще можем да се придвижваме от Бургас до Сарафово и с влакче.

Какво е положението с алеята и местността Ъгъла в момента?

Налична е широка и добре направена велоалея между Северния плаж и солниците, която е и най-експлоатирана от бургаските велосипедисти и любителите на ролери. Показва го и монтираният неотдавна брояч, който лятото надхвърля хиляда души на ден. По нея минава и влакче, което вози плажуващи и туристи до Лугата и заведенията около нея. Краят и обаче е на стотина метра по-напред, до Бункера на солниците.

Тази алея всъщност е обслужващ тротоар към укрепителната канавка. Продължение, по проект, все пак ще има

Продължението на колоездачите, е по изключително лош път до местността Ъгъла, оттам опция към квартала са старата алея от брегоукрепителната дамба (пътят край буните), както и новоизградената алея, която обаче води до нищото. Велосипедисти са прокарали т.нар. „кози пътеки“ до долната дамба и оттам карат до Сарафово.

Въпросът, който вълнува всички, е ще бъдат ли свързани и завършени въпросните алеи?

Всъщност алеята до солниците, е част от градската веломрежа, а другите две са част от проекта за брегоукрепване в местността Ъгъла, който се извършва по възлагане от държавата. Едната дори е обслужващ тротоар към отводнителна канавка. Отговорът на горният въпрос е „да“, дори община Бургас, отделно предвижда, допълнително да облагороди територията, без да се нарушават елементите на изградените съоръжения. Когато бъдат въведени в експлоатация официално, двете паралелни алеи, вече ще са свързани.

Този участък също ще бъде асфалтиран и ще свързва велоалеята с крайбрежната дамба

Ще бъдат свързани и с крайбрежната велоалея, като участъкът между тях – от Бункера до дамбата ще бъде асфалтиран, но това ще се случи след края на аварийното брегоукрепване, което се осъществява в момента. Лошата новина за велосипедистите, е че бетонните плочи на крайбрежната дамба, няма да бъдат асфалтирани, тъй като полагането на асфалт в непосредствена близост до морската вода, е неефективно. Добрата е, че за идното лято, ще бъдат извършени ремонтни дейности на местата, където е необходимо. Последният частичен ремонт на настилката, е през 2019.

От администрацията признават, че след приключване на брегоукрепването ще последват инвестиции по облагородяване на района

Община Бургас потвърди, че има инвестиционно намерение да облагороди територията на „Кьошето“, но настоящият етап в момента, е решаване на дългогодишния проблем с укрепването и на практика всичко, което ще се извърши в района, трябва да е съобразено с редица ограничения и изисквания, свързани с него.

Свързани статии
Вече е ясно как ще изглежда новият корпус на училището в Сарафово Криза на класни стаи в Сарафово, частна къща поема ученици Пиян англичанин нападна с нож жена си в Сарафово и опита да се самоубие Водолази чистят дъното на пристанище Сарафово Свлачището на алеята до Сарафово се активизирало още повече (Снимки) Ще изграждат нов корпус към училището в Сарафово Държавата предостави на общината терена за лодкостоянка край Сарафово Катастрофа предизвика тапа в платното за Сарафово Възроди ли се рибарската професия? В Сарафово искат по-големи риболовни лодки на пристанището Автомобили закъсаха край Сарафово заради дъжда
Тагове
велоалеи кьошето ъгъла сарафово
Коментари

Още от последните новини