Как да свалим излишните килограми след празниците

Как да свалим излишните килограми след празниците - E-Burgas.com

Януари обикновено е месецът, в който много хора се амбицират да си възвърнат формата след традиционното прекаляване с вкусни ястия покрай празниците. Много често обаче мотивацията не се задържа за дълго, а причината за това са някои основни и често срещани грешки, свързани с изграждането и придържането към хранителен режим за отслабване.

В следващите редове ще ви споделим няколко полезни и ефективни съвета как да се преборите с излишните килограми, натрупани около празниците и то по здравословен начин - без глад и строги ограничения. Любопитно ли ви е - вижте как.

За да отслабнете, нуждаете се от хранителен дефицит

В основата на загубата на тегло стои т.нар. хранителен дефицит. Какво представлява той? Обяснено съвсем просто, трябва да изгаряте повече калории, отколкото си набавяте чрез храната. Има различни начини, по които може да сметнете от колко калории се нуждаете на ден, за да поддържате теглото си и колко да ги намалите, за да отслабнете. Препоръчваме ви да не ограничавате твърде рязко приема на калории, защото това може да има негативни последици. Освен това, ако се чувствате гладни и изтощени, е много по-вероятно да се откажете и отново да се върнете към старите и нездравословни навици.

Наблюдавайте приема на калории

Интуитивното хранене обикновено работи при хора, които вече са изградили полезни хранителни навици, но не и при тези, които започват хранителен режим. Самата мисъл, че ще ограничите приема на храна, кара тялото ви да я желае още по-силно. Затова използвайте приложение на телефона си или друг метод, за да следите количеството на приетите калории. Както вече споменахме, то не трябва да надхвърля това на изгорените калории, за да видите ефекта.

Има значение от къде идват калориите

Освен просто да ограничите количеството на калориите, които приемате дневно, добре е да обърнете внимание от какви храни си ги набавяте. Не е едно и също да изядете две вафли и равностойните им калории в месо и зеленчуци, например. Идеята е, че е важно да си набавяте нужните хранителни вещества, както и витамини и минерали, за да функционира тялото ви правилно. Старайте се да се придържате към разнообразно хранене, което да включва различни групи храни - месо, плодове, зеленчуци, млечни продукти и т.н.. Уверете се, че те притежават нужната свежест и качество, за да ви заредят с енергия и да подхранят организма ви.

Не забравяйте да бъдете активни и да спортувате

Доказано е, че спортът и движението носят значителни ползи за здравето. Освен това, активният начин на живот ще ви позволи по-лесно да стопите килограми и в допълнение ще ви помогне да натрупате мускулна маса, за да изглежда тялото ви по-стегнато и оформено.

Коментари

Още от последните новини