Живко Табаков: Защо РИОСВ-Бургас си назначи нов директор без конкурс?

Живко Табаков: Защо РИОСВ-Бургас си назначи нов директор без конкурс?  - E-Burgas.com

Защо и как е бил назначен нов директор на РИОСВ-Бургас без конкурс. Този въпрос задават от областното ръководство на ПП „Движение България на гражданите”- Бургас. Писмото, подписано от Живко Табаков и Стоян Грозев, е изпратено до премиера Бойко Борисов и екоминистъра Емил Димитров.

В него Табаков и Грозев припомнят, че  14 август е назначен нов директор на РИОСВ-Бургас без  конкурс, в нарушение на устройствения правилник и Кодекса на труда.

"Според  правилника за устройство и дейността на Регионалните инспекции по околната среда и водите, чл. 4(2) „Директорите на РИОСВ се назначават след проведен конкурс по реда на Кодекса на труда и се освобождават от длъжност от министъра на околната среда и водите.“        Според чл. 90 (3) от Кодекса на труда „Длъжностите, определени като конкурсни, се заемат само въз основа на конкурс. До провеждането на конкурса длъжността може да се заеме със срочен трудов договор за времето, докато бъде заета въз основа на конкурс“. 

Детелина Иванова е назначена за директор на РИОСВ-Бургас от министъра на околната среда и водите със заповед от 14.08.2020 г., без да бъде проведен конкурс, като от тази дата тя се подписва под решенията и кореспонденцията от екоинспекцията като директор, а не като временно изпълняваща длъжността, което е видно както от качените решения на интернет страницата, така и от панела за контакти на РИОСВ-Бургас. В прессъобщения до медиите Детелина Иванова също е представена  като директор на РИОСВ.

До този момент Детелина Иванова е била началник на отдел „Биоразнообразие, защитени територии и защитени зони“ в бургаската екоинспекция и е пряко отговорна за всички спорни строежи по Южното Черноморие, които са предмет на прокурорски проверки като „курортния комплекс с подпорната стена“ на „Алепу“, който е в две защитени зони, защитена зона „Комплекс Ропотамо“ за опазване на дивите птици и защитена зона „Ропотамо“ за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна. С оглед заеманата длъжност се предполага, че Детелина Иванова е взела дейно участие и по други спорни казуси, касаещи нарушения на процедури." пише в писмото.

От ПП „Движение България на гражданите” задават следните въпроси към премиера и екоминитъра:

1. Морално и законосъобразно ли е назначаването за директор на една от най-важните институции в Бургас, имайки предвид, че същият е замесен и отговорен в спорни строежи по Черноморието?;

2. Практика ли е директори на РИОСВ да бъдат назначавани без конкурс, в разрез с устройствения правилник и Кодекса на труда? Ако не – ще бъде ли освободена от заеманата длъжност към този момент г-жа Детелина Иванова?

3. Ще бъде ли санкционирано лицето Детелина Иванова за допускането на редица скандални строежи в защитени зони по Южното Черноморие и по какъв начин?

4. Кога ще бъде обявен конкурс за назначаване на нов директор на РИОСВ-Бургас?

Свързани статии
Манолова и Табаков представиха платформата си в Бургас, обещаха 1000 лв. минимална работна заплата Бургаски ресторантьори се включват в националния простест Ресторантьорският бизнес в Бургас със седем искания към властта Мая Манолова и Живко Табаков искат спешен ремонт на възлов път до село Черни връх Мая Манолова и Живко Табаков откриха приемна на „Изправи се. БГ” в Бургас Глас в пустиня! Общински съветници още лятото били тъпана за водната криза, но без резултат Общинските съветници от ДБГ направиха отчет на дейността си от началото на мандата Мая Манолова след срещата в Бургас: България не е сред 13-те препоръчани безопасни държави за туризъм Живко Табаков с тревожен сигнал: Летище Бургас не разполага с летателна програма за идните месеци Мая Манолова в Бургас: Държавата трябва спешно и категорично да се намеси в казуса „Алепу“
Тагове
Живко Табаков България на гражданите
Коментари

Още от последните новини