Искаме пари от ЕС, за да се справим с мигрантите

Искаме пари от ЕС, за да се справим с мигрантите - E-Burgas.com

България иска финансова помощ и специалисти от останалите страни от ЕС за справяне със засиления натиск по границата с Турция, каза министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев в Брюксел, където участва в петък в извънредна среща на министрите от Евросъюза по миграционната криза, предаде Ройтерс, цитиран от БНР.

В момента 150 служители на европейската гранична служба "Фронтекс" подпомагат българската полиция.

България очаква да бъде приета за част Шенгенската зона без граничен контрол през декември заедно с Румъния и Хърватия. Засега Нидерландия, Австрия и Швеция се противопоставят на приемането на България и Румъния.

“Нямат категорични позиции срещу влизането на България в Шенген. Имат изисквания“, каза Демерджиев.

"Нито Австрия, нито Швеция заявиха категорични позиции срещу присъединяването ни в момента, но те имат своите изисквания. Искат информация, искат време, искат дебат.

Така, че работим и трябва максимално да използваме времето си до 8 декември", обясни министърът.

Той съобщи, че е разговарял в Брюксел в петък с австрийския вътрешен министър Герхард Карнер и с шведския министър за миграцията Мария Малмер Стенергард, както и с еврокомисаря за вътрешните работи Илва Йохансон.

В началото на седмицата австрийският канцлер Карл Нехамер заяви в Загреб, че Австрия ще подкрепи присъединяването на Хърватия към Шенген. Той обясни, че Австрия ще бъде критична към усилията на България и Румъния, защото от там идвали мигрантите.

Демерджиев подложи на съмнение думите на канцлера, като нарече посочените от него цифри "спекулативни". Според вътрешния министър в Сърбия миграционните потоци се смесвали и "произходът на мигрантите е трудно установим".

"Австрийците казаха, че нямат нищо против България. Много добре виждат усилията ни и ги оценяват. Искат да се проведе диалог с (Европейската) комисията и след този диалог ще вземат окончателно решение. Така че продължаваме да работим по темата", заяви вътрешният министър след разговор с австрийския си колега в Брюксел в петък.

"Вярваме, че можем да постигнем и успех", каза Демерджиев.

Източник: Mediapool.bg

Свързани статии
Протест пред Съдебната палата Бургас против изграждането на фотоволтаична централа Бизнесът в Бургас с нови отличия за успехи Протест срещу изграждането на соларен парк Заповядайте на среща с журналиста – пътешественик Георги Милков и късометражно кино днес 4.10 Утре откриват VI Порт Прим Фест с изложба, вижте програмата и заповядайте Внимание, кинолюбители - Фестивал "Карантината" идва в Бургас от 4 до 6 октомври Протест срещу изграждането на фотоволтаични паркове Вкусът на Черноморието: Най-предпочитаните ресторанти в Бургас Протест на жители на няколко села от Община Средец затвори главен път Бургас - Средец (ВИДЕО) Протест затваря пътя Бургас - Средец
Тагове
мигрнати ес фронтекс
Коментари

Още от последните новини