Икономист очаква бензинът да стигне 5 лева

Икономист очаква бензинът да стигне 5 лева - E-Burgas.com
БГНЕС

Настоящите цени на горивата са едни от най-високите в Европа спрямо стандарта на живот. Това сочи германско проучване. В Турция горивото остава най-евтино - 2,34 лева за литър бензин и 2,64 за литър дизел.

Гърция пък държи рекорда за най-скъпо гориво на Балканите - бензинът надхвърля 4 лева/литър, а дизелът е 3,52 лв. Според икономиста Михаил Кръстев цените зависят от веригите на доставки на гориво и начинът им на набавяне, затова цените са еднакви в голяма част от страната заради липсата на диверсификация.

"Данъчните ставки и конкуренцията предопределят различните цени в Гърция. България е с едни от най-ниските цени на горивата. 4 лева за литър гориво е напълно възможно и у нас, 5 лева също. Колкото повече продължават санкциите, толкова повече ще расте и цената", обясни той по Nowa News. И допълни, че това би било възможно, ако бъде въведена забрана за руски петрол и газ, а тогава цените за барел ще достигнат 180 долара - 70% ръст от настоящата цена.

По думите му в заложените от ЕС планове като Зелената сделка са предвидени различни акцизи и облагане в горивата на дребно, които дори без пандемията щяха да повишат цената на горивата.

Свързани статии
КЗП: Високите цени са нелоялна търговска практика Омбудсманът: Не е справедливо мобилните оператори да вдигат цените Яйцата са рекордьор на поскъпването у нас Гласуват нови мерки срещу високите цени на горивата Цените на горивата у нас паднали с 20% последните месеци Храните в България са поскъпнали с 52% през 2022 г. След два часа спорове приеха компенсацията от 1 лв. за горивата За година основните храни у нас са поскъпнали двойно Цените на храните отново се вдигат Никола Стоянов оптимист за 2023, щяло да има рязък спад на инфлацията
Тагове
бензин горива цени инфлация
Коментари

Още от последните новини