Икономист очаква бензинът да стигне 5 лева

Икономист очаква бензинът да стигне 5 лева - E-Burgas.com
БГНЕС

Настоящите цени на горивата са едни от най-високите в Европа спрямо стандарта на живот. Това сочи германско проучване. В Турция горивото остава най-евтино - 2,34 лева за литър бензин и 2,64 за литър дизел.

Гърция пък държи рекорда за най-скъпо гориво на Балканите - бензинът надхвърля 4 лева/литър, а дизелът е 3,52 лв. Според икономиста Михаил Кръстев цените зависят от веригите на доставки на гориво и начинът им на набавяне, затова цените са еднакви в голяма част от страната заради липсата на диверсификация.

"Данъчните ставки и конкуренцията предопределят различните цени в Гърция. България е с едни от най-ниските цени на горивата. 4 лева за литър гориво е напълно възможно и у нас, 5 лева също. Колкото повече продължават санкциите, толкова повече ще расте и цената", обясни той по Nowa News. И допълни, че това би било възможно, ако бъде въведена забрана за руски петрол и газ, а тогава цените за барел ще достигнат 180 долара - 70% ръст от настоящата цена.

По думите му в заложените от ЕС планове като Зелената сделка са предвидени различни акцизи и облагане в горивата на дребно, които дори без пандемията щяха да повишат цената на горивата.

Свързани статии
Яйцата са рекордьор на поскъпването у нас Гласуват нови мерки срещу високите цени на горивата Цените на горивата у нас паднали с 20% последните месеци Храните в България са поскъпнали с 52% през 2022 г. След два часа спорове приеха компенсацията от 1 лв. за горивата За година основните храни у нас са поскъпнали двойно Цените на храните отново се вдигат Никола Стоянов оптимист за 2023, щяло да има рязък спад на инфлацията Цените на елхите също скочиха Всички партии в парламента внесли законопроект за намаление на бензина с 1 лв.
Тагове
бензин горива цени инфлация
Коментари

Още от последните новини