Хотелиери и туроператори: Още един провален туристически сезон!

Хотелиери и туроператори: Още един провален туристически сезон! - E-Burgas.com

Втора сериозна пандемия заради военните действия в Украйна се очертава за туристическия сектор у нас след кризата, породена от коронавируса. Това са категорични представители на туристическия сектор пред “Труд”.

Хотелиери и туроператори, които водят туристи у нас са изключително притеснени не само от случващото се, но и заради липсата на адекватна реакция и помощ от страна на държавата. Записванията в началото на годината започнаха с добри темпове и въпреки постоянно растящите цени на тока, газа, горивата, липсата на кадри и на адекватна помощ от страна на държавата, хотелиерите по морето бяха оптимисти за предстоящия летен сезон.

В момента обаче записванията спряха, като причините са няколко. На първо място големите германски туроператори задържат към момента програмите си за България, тъй като все още не са получили обещаните им преди година по 35 евро на докаран у нас турист със самолет. Поправката, която го позволява е приета, но парите не са още платени, обясни председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) Георги Щерев. За тази година все още няма решение за даването на такива стимули, а без тях и туроператорите, и туристите може да не изберат страната ни в конкуренция с други дестинации.

Освен това клиентите им към момента също не проявяват интерес към България заради несигурността и неизвестността какво ще се случи с бойните действия в Украйна и до кога те ще продължат и как ще засегнат Европа.

Ако руснаците не отидат в Турция през това лято, каквито са индикациите към момента, ще има жестока битка за германския пазар. А турската държава подкрепя безрезервно своя бизнес, което ще им позволи допълнително да намалят цените на пакетите. Защото държавата там инвестира много в реклама и маркетинг на дестинациите си, подпомага международните туроператори с гарантирана сума за всеки пристигнал турист, облекчила е максимално визовите режими, намали ДДС върху храните. Подпомага туристическия сектор, изграждайки инфраструктура, предоставя на хотелиерите концесии на плажовете безплатно, отлага плащането на кредитите им.

Не на последно място евтината лира също прави съседите ни много атрактивни. За съжаление у нас не се предприемат никакви действия за подпомагане на хотелиерите и вече 2-3 години те са оставени на произвола на съдбата и са тези, които плащат цялата сметка от кризите, засягащи туризма, посочи Щерев.

Една част от хотелите по морето все още се чудят и дали да отворят за предстоящия сезон, заради постоянно нарастващите разходи и липсата на кадри, които правят себестойността на туристическия продукт висока и почти непродаваема в сравнение с конкурентни дестинации, обясниха за “Труд” представители на компания, която предлага над 300 български хотели онлайн. Има места за настаняване, които не могат още да калкулират цените си за лятото и предпочитат да не продават на ранни записвания, рискувайки да предложат продукта си под себестойност. Калкулирайки разходите, несигурността за сезона и липсата на каквато и да е помощ от държавата, за момента сметките ни показват, че загубите ще са по-малки ако не отворим за туристи през лятото, обясни пред “Труд” хотелиер с обекти на морето, пожелал да остане анонимен.

 

Свързани статии
Двойно повече чужди туристи по морето това лято, цените със скок от 11% 50 хиляди руски туристи са посетили България до края на юни Ръст на резервациите в Турция заради новите правила на границата Министър Проданов изброи осем държави, от които ще очакваме най-много туристи Днес официално откриваме летния туристически сезон Созопол открива сезона с концерт и огнено шоу Сезонът по морето започва: Цената на цацата и бирата с 10-15% нагоре Бургас посреща туристите освежен (Снимки) Поморие в готовност за летния сезон, очаква първите туристи Първите туристи пристигат по морето, а украинците още нямат къде да отидат
Тагове
туристи сезон
Коментари

Още от последните новини