Глад и мизерия: Детската бедност у нас е сред най-високите в ЕС

Глад и мизерия: Детската бедност у нас е сред най-високите в ЕС - E-Burgas.com

Част от децата на България продължават да живеят в ужасяващи условия. Снимка и пост към нея потресе потребителите в социалните мрежи. Става дума за дом в окаяно състояние и потресаваща мизерия, в който се отглежда гладуващо 6-годишно момченце.

Директорът на "Националната мрежа за децата" Георги Богданов обяви пред Bulgaria ON AIR, че детската бедност в България е една от най-високите в целия ЕС. 

"Почти всеки ден се сблъскваме с подобна мизерия. Обикновено мизерията в тези семейства идва и от много проблеми като психични заболявания, проблеми в здравната система, наркомания, алкохолизъм. Децата страдат. Нещата стигат до глад, мизерия, спиране на ток...", посочи той в студиото на "България сутрин".

От "Националната мрежа за децата" настояват да има визия за семейството, която да дава ясен план как се подкрепят семействата в риск. Според Богданов, големият проблем в конкретния случай е, че майката е с психични проблеми. Хората с психична болест не трябва да бъдат дискриминирани, изтъкна той.

"Дори в големите градове виждаме сериозен проблем, че системата не може да помогне. Много се надяваме с този Закон за социалните услуги да се даде възможност да се помага на семейството, така че да бъде подкрепено и да се развива добре - хората да си гледат децата", коментира Георги Богданов.

Според Богданов ВМРО са едни от флагманите срещу детските права в България. Те са против правата на когото и да било, категоричен е той. По думите му според тях децата нямат права, а такива имат семействата. Предложенията на партията той определи като изключително неприятни.

"Не ми се иска да вярвам, че това е направено от злонамереност. Днес ще алармираме международната общност, свързана с правата на децата, по отношение на това, което се прави в България", съобщи Богданов.

Свързани статии
Водна терапия в басейн за деца с увреждания в Бургас Отварят кабинет за деца със СОП в училището в Свети Влас Учиха деца от Созопол, Черноморец и Атия как да се евакуират 1650 бургаски деца и родители намират подкрепа в общински център Омбудсманът: Линията на бедност, трябва да стане 504 лв. още сега Хиляди бургаски деца бяха прегледани безплатно по общинска програма Запознават бургаските деца с правилата за безопасност на движението Децата от катастрофиралия автобус на "Тракия" остават в тежко, но стабилно състояние Държавна агенция за закрила на детето се самосезира по случай с насилие между деца Над 500 деца се включиха в безплатните курсове по програмиране в Бургас
Тагове
деца бедност
Коментари

Още от последните новини