Глад и мизерия: Детската бедност у нас е сред най-високите в ЕС

Глад и мизерия: Детската бедност у нас е сред най-високите в ЕС - E-Burgas.com

Част от децата на България продължават да живеят в ужасяващи условия. Снимка и пост към нея потресе потребителите в социалните мрежи. Става дума за дом в окаяно състояние и потресаваща мизерия, в който се отглежда гладуващо 6-годишно момченце.

Директорът на "Националната мрежа за децата" Георги Богданов обяви пред Bulgaria ON AIR, че детската бедност в България е една от най-високите в целия ЕС. 

"Почти всеки ден се сблъскваме с подобна мизерия. Обикновено мизерията в тези семейства идва и от много проблеми като психични заболявания, проблеми в здравната система, наркомания, алкохолизъм. Децата страдат. Нещата стигат до глад, мизерия, спиране на ток...", посочи той в студиото на "България сутрин".

От "Националната мрежа за децата" настояват да има визия за семейството, която да дава ясен план как се подкрепят семействата в риск. Според Богданов, големият проблем в конкретния случай е, че майката е с психични проблеми. Хората с психична болест не трябва да бъдат дискриминирани, изтъкна той.

"Дори в големите градове виждаме сериозен проблем, че системата не може да помогне. Много се надяваме с този Закон за социалните услуги да се даде възможност да се помага на семейството, така че да бъде подкрепено и да се развива добре - хората да си гледат децата", коментира Георги Богданов.

Според Богданов ВМРО са едни от флагманите срещу детските права в България. Те са против правата на когото и да било, категоричен е той. По думите му според тях децата нямат права, а такива имат семействата. Предложенията на партията той определи като изключително неприятни.

"Не ми се иска да вярвам, че това е направено от злонамереност. Днес ще алармираме международната общност, свързана с правата на децата, по отношение на това, което се прави в България", съобщи Богданов.

Свързани статии
В Айтос показаха напредък в програми за работа с деца на УНИЦЕФ В Несебър фокусирасха вниманието на децата срещу противообществените прояви Деца засадиха биоградинки в Поморие (Снимки) Над 600 бургаски деца преминаха безплатен преглед в очна кампания Детски специалисти с тревожни данни: Все повече деца изостават в развитието си заради прекомерно гледане на телевизия "Пфайзер" и "Модерна" тестват ваксина за деца над 12 години Кметът Димитър Николов с добра новина: 15 детски радини ще бъдат оборудвани за деца със СОП и изявени дарби Подпомагат финансово приемните семейства в Бургас Слънцето в Бургас днес изкара навън децата от ДГ "Пинокио" (Снимки) Крайно нуждаещи се бургазлии ще получават топла храна и през 2021
Тагове
деца бедност
Коментари

Още от последните новини