Емил Димитров: Бургас е заплашен от воден режим

Емил Димитров: Бургас е заплашен от воден режим - E-Burgas.com
Снимка: Дарик

Бургас е заплашен от воден режим. Градът и Южното Черноморие имат вода за около 5 месеца, за това предупреди пред NOVA екоминистърът Емил Димитров.

„Цялото Черноморие, ако не управляваме Камчия по друг начин, ще има проблем. За Бургас трябва да положим изключителни усилия”, допълни той.
Министърът коментира и политическата обстановка, като направи сравнение: „Политическата обстановка е като язовирите – динамична, бързопроменяща се. Някой беше казал, че не е достатъчно да обичаш родината си, трябва и да работиш за нея. В момента е пълно с родолюбци, за мен не остана друго, освен да поработя малко".

Той обясни, че се е заел с текущите задачи -  да направи баланса на язовирите за следващата година и подчерта, че някои язовири от години не се пълнят заради слабите валежи, а само се източват.

„Един язовир по 5 години не се пълни, само се изпразва. Накрая язовирът е празен. Един мандат като мине, по Конституция има избори и идва следващ мандат. Понякога бързо се точат язовирите, понякога и бързо се пълнят. Общото с мен е, че трябва да предвидя какво да правим за цялата следваща година, а не знам докога ще съм министър”, обясни екоминистърът и подчерта, че неговият наследник трябва да има хоризонт пред себе си и баланс, на който да стъпи.

На въпрос дали е знаел, че отдава на концесия два плажа – на майката на лидера на ВОЛЯ Веселин Марешки и на неговата дясна ръка, Димитров обясни, че има съгласувателни процедури, които вървят непрекъснато. Екоминистърът бе категоричен, че и да е търгувано с концесия, то е станало без негово знание.

Труден е балансът, както при язовирите. Даваш на всички, накрая този с рибата остава недоволен. Непрекъснато ми се налага да деля, всички са недоволни, накрая остава и язовирът празен”, обясни политическата ситуация с метафора Димитров.

Екоминистърът коментира и ситуацията с ниското ниво на язовир "Копринка". При него конкретно не работят изпускателите, което ще бъде проблем, когато язовирът се напълни, предаде "Дарик". Конкретно за този водоем, това може да се случи два пъти в годината, ако има валежи, обясни Димитров.

„От 15 години вода от яз. "Копринка" към яз. "Жребчево" е подавана в изключително минимални количества. Останалите са отивали към Стара Загора, два ВЕЦ-а, напояване и оттам към реката. Тази година трябва да променим администрирането. Като точиш язовира за пет различни неща, а трябва и да остане пълен – няма как да се случи в четвърта поредна сушева година. Затова трябва много внимателно от него  да изпратим в яз. "Жребчево", за да има за енергетика”, обясни министърът на околната среда и водите.

Димитров подчерта, че ако безводието продължи, няма с какво да се запълват сондажите за Ямбол, Сливен, Елхово и Нова Загора. За тези общини сондажите към момента са овладяни, но опасност от водна криза винаги има. За него притеснителни са язовирите в Източна България.

Свързани статии
Откриват Флората на Лазаровден Орхидееното общество отваря Болница за орхидея на Флора Бургас Вахтен офицер втори ранг е новата Мисис Бургас Едно от Златните момичета на България ще избира най- красивата омъжена жена на Бургас Десет смели жени ще се борят за титлата Мисис Бургас 2024 г Претендентките за титлата Мисис Бургас 2024 г заблестяват в официалните рокли на модна къща „Тонена" Протест пред Съдебната палата Бургас против изграждането на фотоволтаична централа Кралица на Бургас 2017 Йовита Георгиева е сред звездните треньори в "Dancing Stars" Бизнесът в Бургас с нови отличия за успехи Затварят Летище Бургас за почти месец
Тагове
воден режим Бургас
Коментари