Експерти от РИОСВ провериха сигнал за мъртва риба в река Ахелой

Експерти от РИОСВ провериха сигнал за мъртва риба в река Ахелой - E-Burgas.com

Експерти на РИОСВ – Бургас провериха сигнал за наличие на измряла риба и наличие на фекална маса в река Ахелой този петък.

При извършения оглед се установи, че река Ахелой в проверения участък е много силно обрасла с водна леща. Наблюдава се обилно количество зелени и кафяви водорасли на повърхността. Оттока на реката е изключително слаб.

Наличието на мъртвите екземпляри е в ограничен участък от реката с дължина около 100-120 м. Количеството на мъртвите екземпляри е около 30-50 бр. с различен размер от 20 до около 40 см. основно от вида шаран, таранка и каракуда. 

В района на установените мъртви екземпляри не се констатирани видими следи и наличие на фекални маси, както е изложено в сигнала. 

Отбрани са 3 броя водни проби, като измерените показатели на място показват ниско съдържание на разтворен кислород съответно 0,64 мг/л , 0,65мг/л и 1,48 мг/л., при норма 3-6 мг/л.

Пробите ще бъдат анализирани по показатели - активна реакция, азот амониев, азот нитритен, азот нитратен, общ азот, общ фосфор, орто – фосфати като фосфор, химична потребност от кислород и биохимична потребност от кислород.

Река Ахелой се влива в Черно море през тесен участък около 3 - 4 м., поради образувалата се пясъчна коса. Водите на р. Ахелой при устие са бистри, без следи от замърсяване. Водите на Черно море в района на вливане на реката са с естествен цвят и мирис.

В рамките на проверката са проверени канализациона – помпена станция „Ахелой“ както и канализационни –помпени станции и тласкатели на хотелските комплекси в района. Не е установено преливане и изтичане от тях.

Извършен е оглед на Главен канализационен колектор I, при който е констатирано заустване на непречистени отпадъчни води с вид и мирис на битово-фекални от канализационната мрежа на Ахелой и заустването им в реката. Дебитът на изтичащите води е постоянен. 

Не е осигурено включване на всички отпадъчни води от канализационната мрежа на гр. Ахелой в канализационна помпена станция „Ахелой“ и пречистването им в Пречиствателна станция за отпадъчни води - Равда. Дадено е предписание за преустановяване на нерегламентираното заустване. От "ВиК" ЕАД ще бъдат предприети незабавни действия за отстраняване на компрометирания участък, като от страна на инспекцията ще бъде извършен последващ контрол. За установеното нерегламентирано заустване на отпадъчни води, към "ВиК" ЕАД Бургас ще бъдат предприети административнонаказателни мерки по Закона за водите.

Свързани статии
Специалист: Животните отказват да се хранят с дни заради пиратките по Нова година БАН проверява има ли микропластмаса в мидите и рапаните от Черно море Как да си направим екологична коледна украса Нови по-строги правила за чистотата на атмосферния въздух предлага Европейската комисия Климатичните промени и неравенствата Водните ресурси в борбата с климатичните промени Божана Славкова: Младите хора у нас следват мотото „Правя това, което ми кажат да направя“, но това не води до никъде Престъпления срещу климата – политици, граждани, правосъдие Само електрически автомобили в ЕС след 2035 г. - постижима или непостижима цел? „Застъпници за природата“
Тагове
екология
Коментари

Още от последните новини