Експерти обсъдиха в Бургас проект за адаптация към климатичните промени

Експерти обсъдиха в Бургас проект за адаптация към климатичните промени - E-Burgas.com

В Бургас се проведе експертно обсъждане на предстоящ проект за адаптация към климатичните промени.

По време на срещата беше представен идеен проект за инвестиционна мярка, насочена за адаптация към климатичните промени в градска среда. Обсъдени бяха конкретни идеи и се дадоха експертни мнения за реализирането на дейности в тази посока и прилагането им и на други места.

Ключовите критерии за избор на мярката са тя да предпазва от рисковете на конкретните заплахи-топлинен остров и интензивни валежи, да е иновативна, да е необходимо и постижимо нейното прилагане и на други места в града, а и в други градове.

Община Бургас е една от осемте български общини партньори на Националния доверителен екофонд и Националната асоциация на местните и регионални власти на Норвегия в проект „Прилагане на иновативни мерки за смекчаване и адаптация към изменението на климата в общините в България“, финансиран в рамките на Програма „Опазване на околната среда и климатичните промени“ на Европейското икономическо пространство (ЕИП).

След запознаване с чуждия опит и посещение в Норвегия на експертния екип от Община Бургас направи анализ на заплахите от климатичните промени на местно ниво и на общинските политики като използва специално разработена за целта методология. В резултат на тази едногодишна работа всяка община идентифицира подходяща инвестиционна мярка, която се финансира в рамките на същия проект и осъществяването й ще започне още през настоящата година.

Затова и проектният екип на общинската администрация с помощта на експертите и консултантите на Националния доверителен екофонд и Западно-Норвежкия изследователски институт предлага за реализация пилотен проект, който да може да се възпроизведе веднага и на други места в града.

Свързани статии
"A hug for all" - Бургаски ученици участваха в обучителен проект в Атина (Снимки) Димитър Николов представи нови бургаски проекти пред зам.-министър Специалист: Животните отказват да се хранят с дни заради пиратките по Нова година БАН проверява има ли микропластмаса в мидите и рапаните от Черно море Как да си направим екологична коледна украса Нови по-строги правила за чистотата на атмосферния въздух предлага Европейската комисия Климатичните промени и неравенствата Водните ресурси в борбата с климатичните промени Божана Славкова: Младите хора у нас следват мотото „Правя това, което ми кажат да направя“, но това не води до никъде В Несебър започват нов еко проект край Кошарица
Тагове
проект еко климат
Коментари

Още от последните новини