Експерти обсъдиха в Бургас проект за адаптация към климатичните промени

Експерти обсъдиха в Бургас проект за адаптация към климатичните промени - E-Burgas.com

В Бургас се проведе експертно обсъждане на предстоящ проект за адаптация към климатичните промени.

По време на срещата беше представен идеен проект за инвестиционна мярка, насочена за адаптация към климатичните промени в градска среда. Обсъдени бяха конкретни идеи и се дадоха експертни мнения за реализирането на дейности в тази посока и прилагането им и на други места.

Ключовите критерии за избор на мярката са тя да предпазва от рисковете на конкретните заплахи-топлинен остров и интензивни валежи, да е иновативна, да е необходимо и постижимо нейното прилагане и на други места в града, а и в други градове.

Община Бургас е една от осемте български общини партньори на Националния доверителен екофонд и Националната асоциация на местните и регионални власти на Норвегия в проект „Прилагане на иновативни мерки за смекчаване и адаптация към изменението на климата в общините в България“, финансиран в рамките на Програма „Опазване на околната среда и климатичните промени“ на Европейското икономическо пространство (ЕИП).

След запознаване с чуждия опит и посещение в Норвегия на експертния екип от Община Бургас направи анализ на заплахите от климатичните промени на местно ниво и на общинските политики като използва специално разработена за целта методология. В резултат на тази едногодишна работа всяка община идентифицира подходяща инвестиционна мярка, която се финансира в рамките на същия проект и осъществяването й ще започне още през настоящата година.

Затова и проектният екип на общинската администрация с помощта на експертите и консултантите на Националния доверителен екофонд и Западно-Норвежкия изследователски институт предлага за реализация пилотен проект, който да може да се възпроизведе веднага и на други места в града.

Свързани статии
10 общини от Бургаска област получават пари за инфраструктурни проекти Как да направим специалните събития екологични? Шест институции от Бургас ще реализират проекти към Министерството на културата Близо 200 общини получават пари за пътища и водопроводи Green Deal: Какво ще ядем след 20 години Тонове вредни емисии бяха спестени на Бургас с няколко екопроекта Бургас с пореден успех, регионът е избран да участва мисия за предизвикателствата на климата БСУ домакин на Генералната асамблея на най-големия проект за изследвания в Черно море Общински кмет поведе протест заради поражения от градушка, земеделци блокираха главен път Общински проекти и ремонти на пътища чакат 3 млрд. лева от държавата
Тагове
проект еко климат
Коментари

Още от последните новини