Мъртва риба изплува в язовир край Черноморец

Мъртва риба изплува в язовир край Черноморец - E-Burgas.com
Снимка Bulgaria On Air

Басейнова дирекция „Черноморски район“ (БДЧР) - Варна, РИОСВ – Бургас и Регионална лаборатория – Бургас проверяват сигнал за мъртва риба в язовир „Крива круша 1“ в землището на Черноморец, общ. Созопол. Резултатите от първичния анализ показват понижение на кислородното съдържание и високи концентрации на амониев азот, които при определени условия оказват токсично въздействие и са вероятната причина за измирането на рибата. Окончателните резултати от анализа на показателите ще бъдат ясни другата седмица.

Язовир „Крива круша 1“ е каскадно свързан с  язовир „Крива круша 2“ и се захранва от него. Към яз. „Крива круша 2“ няма приток вследствие на засушаване и е пресъхнал, незавирен и затова към язовир „Крива круша 1“ не постъпва вода. Наличният воден обем в язовир „Крива круша 1“ е приблизително 30% от общия обем, което също е вероятна причина за измирането на рибата. Язовирът е общински, отдаден на концесия.

Сигналът е получен на 19 септември. чрез телефон 112, когато са взети пробите. Установени са мъртви екземпляри риба - шаран, толстолоб, щука и таранка на брега и в акваторията, с размери приблизително от 10 см до един метър. Язовирът граничи със земеделски ниви и полски път. В района няма промишлени обекти. Няма зауствания или изтичане на отпадъчни води. Няма и брегови източници на замърсяване. По информация на ОДБХ - Бургас, мъртвата риба вече е почистена.

Свързани статии
Експерт: Малките язовири са проблемните Министър Петков: От 400 язовири, са ремонтирани едва 10 "Черноморец 1919" си върна лидерството в Трета футболна лига Мач на баскетболния Черноморец отново попада в тв ефира днес Експерти: Опасността от воден режим заради Камчия е минало Ревизоро: Разреших да се свалят нивата на язовирите "Ахелой" и "Порой" заради ремонти Язовир Камчия преля в друг водоем, има вода за 2 години за всички Строим 10 нови язовира за 10 години Ловци алармират: Тровят диви животни и ловни кучета край Черноморец Започват ремонтите на язовирите Ахелой и Порой
Тагове
риосв мъртва риба черноморец язовир
Коментари

Още от последните новини