Мъртва риба изплува в язовир край Черноморец

Мъртва риба изплува в язовир край Черноморец - E-Burgas.com
Снимка Bulgaria On Air

Басейнова дирекция „Черноморски район“ (БДЧР) - Варна, РИОСВ – Бургас и Регионална лаборатория – Бургас проверяват сигнал за мъртва риба в язовир „Крива круша 1“ в землището на Черноморец, общ. Созопол. Резултатите от първичния анализ показват понижение на кислородното съдържание и високи концентрации на амониев азот, които при определени условия оказват токсично въздействие и са вероятната причина за измирането на рибата. Окончателните резултати от анализа на показателите ще бъдат ясни другата седмица.

Язовир „Крива круша 1“ е каскадно свързан с  язовир „Крива круша 2“ и се захранва от него. Към яз. „Крива круша 2“ няма приток вследствие на засушаване и е пресъхнал, незавирен и затова към язовир „Крива круша 1“ не постъпва вода. Наличният воден обем в язовир „Крива круша 1“ е приблизително 30% от общия обем, което също е вероятна причина за измирането на рибата. Язовирът е общински, отдаден на концесия.

Сигналът е получен на 19 септември. чрез телефон 112, когато са взети пробите. Установени са мъртви екземпляри риба - шаран, толстолоб, щука и таранка на брега и в акваторията, с размери приблизително от 10 см до един метър. Язовирът граничи със земеделски ниви и полски път. В района няма промишлени обекти. Няма зауствания или изтичане на отпадъчни води. Няма и брегови източници на замърсяване. По информация на ОДБХ - Бургас, мъртвата риба вече е почистена.

Свързани статии
31-годишен мъж от Черноморец потроши два автомобила (Снимки) Георги Чиликов няма да води Черноморец 1919 Шишков: Правени са опити за прикриване на незаконни ремонти на язовири Задържаха софийски каналджия със седем сирийци край Черноморец (Снимки) Стойко Танков с указания към кметове и собственици на язовири в региона заради времето Еко инспекцията в Бургас спаси бедстващ делфин РИОСВ-Бургас извърши проверка на разораване на плажа Корал Хотелиер на Бутамята за проверката на РИОСВ: Тук никога не е имало дюни, багерът е почиствал плажа РИОСВ: Оторизирана техника е нарушила дюни в Синеморец МОСВ стартира проверка на пристанището в Черноморец
Тагове
риосв мъртва риба черноморец язовир
Коментари

Още от последните новини