Двуметрови преспи затвориха Троянския проход

Двуметрови преспи затвориха Троянския проход - E-Burgas.com
Снимката е илюстративна

501 машини са обработвали пътищата от републиканската пътна мрежа през нощта, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура".

От АПИ допълват, че обработването на настилките продължава, снегопочистващата техника на пътноподдържащите фирми е в 24-часов работен режим и при усилване на снеговалежа ще се включи допълнителна техника.

Затворен за всички автомобили е най-високият старопланински проход - "Троянски". На места преспите достигат два метра и снеговалежът продължава.

Ограничено е преминаването на тежкотоварни автомобили над 12 т през проходите "Предел", "Превала" и "Рожен", както и по пътя Кюстендил - ГКПП "Гюешево".

В област Смолян е преустановено движението на тежкотоварни автомобили над 12 тона и преминаването с ремаркета и полуремаркета по пътищата: Батак-Доспат, Доспат-Борино-Тешел-Девин, Проглед - Пампорово - Стойките, Девин - Михалково, Добридол - Дреновец - Тополовец в област Видин.

Пътят Монтана-Берковица-София през прохода Петрохан в Стара планина е затворен, след като за втори път в рамките на няколко часа върху шосето е паднала лавина. Първата лавина е паднала през нощта, пътят е бил разчистен и тази сутрин е бил отворен за движение.

Втората лавина е паднала на около километър под билото. Движението е спряно от двете страни на прохода, предава БНР.

В 8 области на Северна България е обявен оранжев код за обилни снеговалежи. По старопланинските проходи има виелици и навявания, а в североизточните райони духа и силен вятър.

Агенция "Пътна инфраструктура" апелира шофьорите да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия, да карат със скорост, съобразена с пътните условия, да спазват дистанция, да не предприемат рискови маневри, както и изпреварване на снегопочистващата техника.

Блокирането на движението от превозни средства, които не са подготвени за зимни условия, затруднява пътуването на всички останали шофьори и работата на снегопочистващата техника.

При необходимост ще се затварят отделни участъци за обработване на настилките с химически вещества и инертни материали, а там, където се налага заради силния вятър и снегонавявания, е възможно трафикът да се спира изцяло до подобряване на метеорологичните условия и почистването на пътя, посочват от АПИ.

Свързани статии
Водна терапия в басейн за деца с увреждания в Бургас Много сняг и силен вятър на Шипченския проход Леден ад на входа на село Баня Най-много контрабанда е пресечена на ГКПП „Капитан Андреево” Ограничения по пътищата в страната заради снега Снегът затруднява движението по проходите, жълт код за дъжд в 11 области Истинска зима ни очаква от днес Снегът остава само в планините, но снежната покривка бързо ще се топи АПИ ремонтира 3000 км пътища през 2023 АПИ: Тръгвайте с автомобили подготвени за зимни условия
Тагове
Троянски проход сняг АПИ
Коментари