Добрата развръзка: Инвеститор, собственик и потърпевши от строеж в „Славейков” седнаха на една маса

Добрата развръзка: Инвеститор, собственик и потърпевши от строеж в „Славейков” седнаха на една маса - E-Burgas.com

В стаята на главния архитект на Общината Веселина Илиева, част от  жителите на блокове 86,87, 88 седнаха на една маса с инвеститора и собственика на парцела, върху който преди повече от една година започна строеж. Както знаете строежът беше наречен от жителите на кооперациите в „Славейков”-скандален. Скандален, защото точно на една педя от прозорците им ще има огромен билдинг. Скандален, защото  новата сграда ще  затапва отвсякъде апартаментите в блоковете 86, 87, 88. И хората тръгнаха  да си търсят правата и  поискаха  този нов обект да не се строи буквално на ръка разстояние от терасите им.

„Искам правилно да ни разберете, ние не искаме да спираме инвестицията. Нека има строеж. Но нека да бъде на друго място.”-поискаха жителите на блоковете 86, 87, 88. Точно преди една година, те отидоха при кмета на Бургас Димитър Николов и  от срещата стана ясно, че изход има. Общината дава свой съседен терен, на който може да се строи, а на мястото, където е започнал градежа да има зелена площ, детски площадки и паркинг.

"Вярвам, че и трите страни имаме доброто желание това да се случи, чудесно е че се срещнахме, говорихме. –каза Мария Петрова, която първа сигнализира за скандалния строеж и инициира всяка една среща с институциите.

Строител на сградата е собственикът на „Елит Билдинг Инвест”  Николай Николов. Той също е склонен да бъде заменен терена. „Мога да строя и в момента, законно е всичко, цялата документацията е законна. Но искам всички странни да бъдат доволни. Затова съм тук. Но искам отговор от община Бургас как ще бъда обезщетен за това, което до тук съм инвестирал.”-каза Николай Николов. Той се притеснява, че ако сега  стартира процедурата по замяна на парцелите,ще трябва да чака даста, за да започне да строи. Защото ще му е необходима нова документация, срокове. И така на практика може да се проточи във времето започван ена строеж на другия парцел..

От същото е притеснена и собственичката на парцела Райна Илиева. „Аз години чакам да се построи на моя имот сградата. От години чакам, уморих се. Детето ми заради тези неуредици, заминава в друга държава. Ако сега, след като се замени парцела с друг, трябва да чакам с години, ще си помисля дали да се съглася, каза Райна Илиева.

За да се пристъпи към процедурата за замяна обаче и трите страни трябва да се съгласят.  След това живеещите от блоковете 86, 87, 88 трябва да напишат искане до община Бургас-, че желаят парцелът до кооперациите си за благоустрояване. Това искане ще трябва да се гласува от местния парламент.

Спорният казус със строежа между блоковете 86, 87, 88 в „Славейков” назря още през пролетта на миналата година. След двата протеста на живущите последва и среща с кмета Димитър Николов. Именно на нея Николов предложи компромисния вариант – теренът, отреден за строеж да бъде заменен с друг в съседство. Интересът на хората защитава бургаският адвокат и общинският съветник Евгений Мосинов. А междувременно жителите на тия блокове успяха да осъдят общината, заради отказа за достъп до информация, свързан с документите на строежа.

А ако строежът продължи зад блоковете 86, 87, 88 , ще се получи четириъгълник, който ще отнема  въздуха и светлината на живеещите там. Дори хората се притесниха, че ако влезе тежкотоварна техника, ще се пропукат апартаментите им. Затова се надяват на щастливата развръзка-имотът за блоковете им да се превърне в градинка и паркинг, а инветиторът да строи в съседния парцел. Така и трите страни ще бъдат доволни-смятат жителите на блоковете 86, 87, 88.

Ние продължаваме да следим темата. 

Галерия
Коментари

Още от последните новини