Децата от бургаския квартал „Горно Езерово“ вече имат чисто нова детска градина

Децата от бургаския квартал „Горно Езерово“ вече имат чисто нова детска градина - E-Burgas.com

Децата от бургаския квартал „Горно Езерово“ вече имат чисто нова и просторна детска градина. Модерната сграда, която отвори официално врати днес, се намира на улица „Явор“ и е филиал на ДГ „Синчец“. Новата градина има капацитет за 2 градински групи или над 50 деца, което е повече от броя на децата в квартала.

На събитието присъстваха заместник-кметът образование, здравеопазване, социални дейности и младежки политики на Бургас Йорданка Ананиева, председателят на Общински съвет Бургас проф Севдалина Турманова, директорът на ДГ „Синчец“ Стефка Желязкова, много родители и деца от квартала.

„Горно Езерово“ бе от последните бургаски квартали с неосъвременена детска образователна инфраструктура. Досега част от децата от квартала се отглеждаха в стара едноетажна постройка, служила за нуждите на земеделската кооперация в квартала, която още преди десетилетия бе пригодена да изпълнява функциите на детска градина. Капацитетът е крайно недостатъчен да обхване всички малчугани и затова в нея имаше една градинска група от 21 деца, а останалите се транспортираха до съседните детски заведения в ж.к. „Меден рудник“.

По време на откриването заместник-кметът по образование Йорданка Ананиева връчи икона и благодарствен адрес от името на кмета Димитър Николов на земеделския производител Янчо Проданов за предоставената сграда на земеделската кооперация, в която досега се помещаваше детската градина.

Новата детска градина е на два етажа с физкултурен салон, асансьор, собствена кухня. Всеки етаж разполага с дневни, спални помещения и съблекални за всяка градинска група, физкултурен салон, медицински кабинет и кабинети по интереси - музика, изобразително изкуство и езиково обучение. Детското заведение има и осигурен достъп за хора в неравностойно положение.

На двора са изградени две детски площадки, които разполагат с комплексно детско оборудване, включващо пързалки, катерушки и футболно игрище за деца. Под тях е положена ударопоглъщаща настилка за безопасност на играещите деца.

Изграждането на детската градина в „Горно Езерово“ е част от усилията на Община Бургас в последните 15 години за цялостна модернизация и обновяване на образователната инфраструктура в града, кварталите и съставните селища. Само преди месец Община Бургас откри още една чисто нова детска градина в ж.к. „Братя Миладинови“ и в момента строи трети корпус на ДГ „Надежда“ в ж.к. „Меден рудник“. В проектна готовност и чакащи финансиране са други две детски градини – ДГ „Ален Мак“ в кв. „Сарафово“ и втори корпус на ДГ „Пинокио“ в ж.к. „Меден рудник“.

Галерия
Коментари

Още от последните новини