Д-р Тонка Калчева - специалист педиатър и детски пулмолог в МБАЛ „Тракия“, Стара Загора: Броят на децата с астма се увеличава главоломно

Д-р Тонка Калчева - специалист педиатър и детски пулмолог в МБАЛ „Тракия“, Стара Загора: Броят на децата с астма се увеличава главоломно - E-Burgas.com

Интервю на Татяна БАЙКУШЕАВА

- Д-р Калчева, какво показват вашите наблюдения – расте ли броя на децата с белодробни проблеми?

- Моята практика през годините показва следното – броят на децата, които имат проблеми с кашлицата и броят на децата с астма, се увеличава главоломно. Това, разбира се е в световен мащаб, а не само в България. С индустриализацията, с увеличаването на населението предимно в големите градове и опустяването на малките населени места, нещата стават все по-драматични. Качеството на въздуха, който дишаме се влошава и това се отразява на много параметри на човешкия организъм. При дихателната система това е най-осезаемо, защото тя има определен капацитет да пречиства въздуха, който дишаме.

Проблемът със замърсения въздух е наистина голям, за съжаление. Имам пациенти от региони, които се смятат за зони с чист въздух. Те също боледуват, но много по-малко. Когато мои пациенти от големите градове отидат в район с ниско замърсяване на въздуха, сами усещат драстична промяна в здравословното си състояние. Няма как обаче всички да заживеем в Трявна или в Сандански. Затова по някакъв начин трябва да се адаптираме към условията, в които живеем. Децата са по-податливи на заболявания на дихателната система от възрастните. Имат по-малки възстановителни способности. Затова грижата за тях трябва да е особено голяма.

- Кои са най-тревожните сигнали, че детето има проблем? Кашлицата ли е основният симптом?

- Ако едно дете кашля седмици наред постоянно, със сигурност има проблем. Не е нормално, разбира се, детето да кашля продължително време, да има затруднено дишане. Нормално е детето да се закашля, да се оплаква от трудно дишане ден, два, три, четири. Отива се при личния лекар или педиатър, той му изписва нещо и за няколко дни проблемът трябва да се разреши. Ако не се разреши, значи детето има по-сериозен проблем. И родителите трябва да се консултират с по-тесен специалист.

- Как се променя състоянието на децата в тези случаи? Успявате ли да се справите с лечението им и в каква степен?

- Много е индивидуално. Някои деца се нуждаят от постоянно лечение. И това е крайъгълният камък. Много от родителите са стриктни и спазват предписанията на лекарите. Но други - не. Тези, които спазват лечението, обикновено имат добри резултати. Но има и родители, които просто не искат да приемат, че това е необходимо. Считат, че едно дете не трябва да пие лекарства, че трябва да си бъде здраво. Което е прекрасно, но за съжаление, оказва се, че не винаги това е така. А със заравяне на главата в пясъка проблемът не изчезва. Хората трябва да приемат, че лечението в такива случаи е задължително. При астма например, често хората се притесняват от ефекта на лекарствата. Но съвременните медикаменти са предимно  инхалаторни. Инхалаторното приложение няма системни ефекти. Аз съм детски пулмолог отдавна и съм лекувала много деца с кортикостероиди. Не съм видяла дете, при което да има страничен ефект. Говорим за няколко хиляди деца. Кортикостероидите могат да са опасни, ако се приемат мускулно, венозно или през устата. За това са измислени инхалаторите, за да няма странични ефекти. Инжекциите с урбазон например са ефикасни, но използвани продължително време дават силни странични ефекти. Хората четат информация за такива случаи в Интернет и се притесняват. Но използван инхалаторно, урбазонът не дава странични ефекти.

- Много ли са родителите, които предпочитат да лекуват децата си с така наречените „бабешки методи“?

- Разбира се, че един такъв стремеж крие сериозни рискове. Защото по този начин фактически децата не се лекуват. Старите бабешки методи помагат на деца, които са така да се каже настинали. Но деца, които имат сериозен проблем - хронична кашлица например, няма как да бъдат излекувани без медицинско лечение. Родителите се опитват да приложат какви ли не подходи, за да заобиколят лечението с лекарства. Което аз лично не мога да оправдая.

Деца, които ядат чипс, пият кола, употребяват купища храни, пълни с Е-та, в същото време да не могат да изпият лекарството, което им помага. Това за мен е необяснимо. Имаше един период, когато беше истински бум на родители, които считаха, че лечението без лекарства е най-правилното. Но това време като че ли отмина. И нещата поулегнаха.

- Кои са най-опасните за здравето замърсявания, които се съдържат в градския въздух?

- Всички фини прахови частици, серният диоксид, азотните окиси. Опасно е всяко замърсяване, излизащо извън пределите на допустимото за чист въздух. Чисто физичните фактори - дори прахът, например, променят въздуха, който дишаме по неблагоприятен за нас начин.

- В каква степен маските могат да ни предпазят?

- В голяма степен. Маската би могла да има голяма роля. Дори само прикриването с шал също е от полза. Но едно дете не можеш да го накараш да ходи винаги с шал пред устата и носа или да ходи постоянно с маска.

- Какво показват Вашите наблюдения, ефективни ли са широко рекламираните имуностимуланти за деца, доказана ли е ползата от тях?

- Имуностимулантите се делят на две големи групи. Едните са на билкова основа - черният бъз, ехинацеята, котешкият нокът. Те имат някакво отношение към имунитета, но доста химерно, бих казала. Струва ми се, че в даден момент детето просто пораства и представа да боледува толкова често.

Другият вид имуностимуланти са от типа бактериални ваксини. Те имат по-издържана научна стойност. Разбира се 100-процентова гаранция за ефекта им също няма. Отразяват се различно на всяко дете, много е индивидуално. Панацея няма.

- След като децата са прекарали грип или остро респираторно заболяване, какъв е правилният подход, колко време е добре да остане у дома, след като се е излекувало?

- Зависи от самото дете. Има деца, които са по-болнави. Разболяват се на всеки две седмици. Зависи и от възрастта на детето. Едно дете, което е в училищна възраст трудно може да остане у дома си цял месец. Но ако детето посещава ясла и ли градина, добре е, след като е изкарало сериозно заболяване, поне десетина дни, даже две седмици, да си остане в къщи. Деца, които са с хронични заболявания - бъбречни, сърдечни, астма, е добре да се ваксинират срещу грип. Нужно е да бъдат спирани от градина при едно начално респираторно заболяване. Има разлика и между децата, които са прекарали грип и които са прекарали други респираторни заболявания. Грипът е тежка инфекция. Хората често смятат, че една хрема или кашлица, може да означава грип. Това не е така. Това са в повечето случаи заболявания, които минават лесно и бързо. Но след грип е добре да се остане в къщи за 2 седмици на домашен режим, като се спазва здравословен режим на хранене с повече плодове, зеленчуци, повече течности.  

- Какво показва практиката Ви, кои са най-често срещаните алергени сега и от какво най-много трябва да пазим децата?

- Пазенето от алергение трудна работа. Защото алергените присъстват като нормални спътници в нашия живот и ние не можем да ги избегнем. Най-честите алергени са домашният прах, микрокърлежите, мухълът, плесента и дървесните и тревни полени. Последните са сезонни алергени и по-лесно могат да бъдат избегнати, особено ако живеем в града и не ходим в гората и на полето например. Но алергиите често са комбинирани.

По отношение на останалите алергени, за които споменах, може да се предприемат някакви мерки за хигиенизиране на домашната обстановка – да се избягват прахосъдържащи предмети, мебели, завеси, да се извършва влажно почистване всеки ден, проветряване. Това са стандартни мерки, когато в семейството има дете със склонност към алергии. Намирам за абсурден въпроса вреди ли цигарения дим.

- Какво рискуват родителите, ако пушат в дома си пред децата?

- Рискуват да имат постоянни дихателни и други проблеми. Тъй като детето се превръща в пасивен пушач. На него димът се отразява много по-зле, отколкото на един възрастен човек. Особено децата, които страдат от белодробни заболявания и в частност на астматиците. Независимо какви лекарства взимат, ако около децата се пуши, лечението се обезсмисля.

- В каква степен пръскането с парфюм, дори и качествен, е вредно в домашна обстановка?

- Вредно може да бъде всичко, което се вдишва. Опасни са всякакъв вид аерозоли -дезодоранти, ароматизатори, парфюми. Всичко, което попада във въздуха. Парфюмите е добре да се използват на терасата, извън помещенията за живеене. За съжаление, дори най-хубавия, скъп, марков парфюм, може да се окаже опасен и използването му у дома не е желателно. Той трябва да остава по кожата, а не да се разпръсква във въздуха, който се диша в стаята.

- Как най-ефективно можем да се справим с микроакарите?

- Има почистващи техники, които в голяма степен намалят техния брой. Но за съжаление през есенно-зимния период, когато помещенията са повече затворени и проветряването е за кратко, по-трудно можем да се справим с тях. Резервирана съм към препаратите, които се продават в аптеките, тъй като те също могат да предизвикат нежелателни реакции.

- А какво можем да кажем за домашните любимци и алергиите?

- Като цяло най-честите причинители на алергии са котките, рибките и костенурките. Кучетата са доста по-назад. Храната, с която рибките и костенурките се хранят е много силен алерген. Тя се разпрашава във въздуха и лесно може да създаде проблем. Имам много пациенти, които се излекуваха и нямат нужда от лекарства, след като родителите им премахнаха рибките от домовете си. На други  хора те не им пречат. Затова към взимането на домашен любимец трябва да се подходи много отговорно.

- Добре ли е преди да си вземем домашен любимец, да тестваме детето си за алергия към него?

- Добре би било. Но нека да не се предоверяваме на тестуванията. Те все пак не дават сто процентова гаранция. Бих дала съвет, ако иска едно семейство да си вземе домашен любимец, първо да се видят с него. Алергиите в този случай са от бърз тип. Така че ако има някакъв проблем, лесно ще се разбере има ли проблем или не.

Коментари