ЦИК обмисля закупуването на повече повече от 1600 машини

ЦИК обмисля закупуването на повече повече от 1600 машини  - E-Burgas.com

Централната избирателна комисия представи информация около организацията за провеждането на изборите 2 в 1. На 14 ноември българските граждани ще отидат до урните за президентския вот, както и да гласуват на предсрочните парламентарни избори.

Общо 22 партии са се регистрирали, от тях само една е получила отказ. От тези 22 - 10 партии са се регистрирали за изборите за Народно събрание, 12 партии - и за изборите за НС, и за президентските, показа БНТ. Отказът за регистрация е на "Българско лято" заради липса на удостоверение за актуална банкова сметка.

7 коалиции са подали документи за изборите. От тях 5 за президентските избори и всички 7 коалиции за парламентарните избори.

Тече регистрацията на инициативните комитети.

Прогнозно:

11 643 ще са секциите;

6 708 189 ще са избирателите;

"Обществената поръчка за закупуване на машини беше прекратена заради нахвърляне на максимално заложения бюджет от двете фирми, участвали в поръчката. Обсъждаме да се обяви нова обществена поръчка, обсъждаме дали да закупим повече устройства - възможно е да има по-висока избирателна активност. Ще преценим колко допълнителни трябват над тези 2200 секции да има по две. Поискахме с писмо от министъра на финансите - ако обявим обществена поръчка, ще ни осигурят ли средства - получихме отговор, че ще осигурят. Днес в 14:00 часа имаме среща със "Сиела Норма" за изясняване за прехвърляне на собствеността на софтуера".

За 14 ноември не е взето решение с една карта ли ще се гласува. Имаме намерението ЦИК да вземе решението след подписването на договора. Повечето сме на мнение да се гласува с една карта, защото иначе има възможност да бъдат объркани картите, особено в секциите с по 2 машини", коментира Росица Матева - говорител на ЦИК.

"671 секции може да бъдат разкрити в 67 държави. От днес ще се подават заявления от българите в чужбина. Може и да не се наложи да купуваме толкова много флаш памети", допълни Цветозар Томов, говорител на ЦИК.

Свързани статии
Мнозинството от българите предпочита да гласува с машини за честни избори Шеф в ЦИК: Разочарованието от политиците са причина за ниския вот Ясен е графикът за обучения на СИК в Бургас Демонстрации как се гласува с машина започват на ключови места в Бургас Започна пробното гласуване, 400 машини вече са из страната 9363 ще са секциите в страната с машинно гласуване Намаляват броя на секциите с по-малко от 2 устройства ЦИК: "Мъртвите души" са във всички списъци Бургазлии върнаха 161 тона отпадъци за рециклиране в мобилните центрове на общината МВР извършва спешна проверка на новопоявилите се машини
Тагове
ЦИК машини
Коментари

Още от последните новини