ЦИК: "Мъртвите души" са във всички списъци

ЦИК:
Снимки Капитал

ЦИК официално обяви участието във вота на 24 партии и 7 коалиции. В рамките на вчерашния ден изтече срокът за регистрация на партиите и коалициите за участие в предсрочните парламентарни избори на 2 октомври.

Проверката на всички партии и коалиции все още не е приключила. Късно снощи бе предоставена на ЦИК проверката на две партии и една коалиция - остава да бъдат проверени подписките на една партия и една коалиция и с това ще приключим. За момента няма проблеми с подписите. Ако и днес не открием такива, всички 24 партии и 7 коалиции ще се явят на изборите. Това заяви зам.-председателят и говорител на Централната избирателна комисия (ЦИК) Росица Матева за Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ почти няма подписка, в която да няма поне една "мъртва душа". В някои от тях броят им достига до 400.

"Необходимите по закон подписи са 2500. В момента, когато те са налични, проверката приключва и останалата част от подписката не се проверява", поясни тя.

Матева припомни, че през годините от ЦИК са правили предложения подписката да отпадне и да се въведе нов критерий, по който да се преценява дали дадена парти или коалиция може да участва в изборите. Една от идеите на Комисията е била това да се случва на база участие в предходни избори даден процент от избирателите да са подкрепили партията.


 

Свързани статии
Мнозинството от българите предпочита да гласува с машини за честни избори Официално: В 48-ото Народно събрание влизат 7 партии Шеф в ЦИК: Разочарованието от политиците са причина за ниския вот Ден за размисъл преди изборите утре Ясен е графикът за обучения на СИК в Бургас СИК посочи местата за гласуване на хората с увреждания в Бургаско Демонстрации как се гласува с машина започват на ключови места в Бургас Започна пробното гласуване, 400 машини вече са из страната Българите зад граница с все по-слаб интерес към изборите МВР пусна телефонна линия за сигнали, свързани с изборите
Тагове
цик мъртви души избори
Коментари

Още от последните новини