Бургаско кино на червения килим във Франция

Бургаско кино на червения килим във Франция  - E-Burgas.com

Късометражният филм "Преливане", създаден от бургаски гимназисти чрез платформата Burgas film lab бе представен на един от най-престижните фестивали за късометражно кино във Франция -"Tous courts" в Екс ан Прованс.

На 38-мото издание на фестивала, в една от съпътстващите програми, благодарение на Burgas film fest и селекционера Веселин Геренов вниманието на публиката се фокусира върху  българското и черноморското кино.

Филмът "Преливане" бе посрещнат в зала "L'institut de l'image" в Екс ан Прованс - любимото средище на студенти по кино и любители на изкуството. Кадрите и визуалният разказ на "Преливане" бяха добре приети от зрителите, а това, че филмът е реализиран основно от гимназисти предизвика фурор и нестихващи аплаузи . На събитието присъства част от екипа и организаторите: Мария Дачева (изп. продуцент и ментор) и Александрина Петрова, (асистент режисьор), които след прожекцията проведоха среща с български студенти и част от българската общност в Екс ан Прованс.

Българската селекция на фестивала "Tous Court" съдържаше основно филми, преминали през програмата на Международен филмов фестивал Бургас, катo се акцентира върху представянето на млади автори и филми от последните няколко години, каквато е и политиката на бургаския фестивал.

"Вглеждането в морето и жаждата за кино, вероятно могат да отворят нови хоризонти и да родят една "нова вълна", тръгваща именно от Бургас." - коментират създателите на кино проекта.

"Преливане" бе създаден по идея на Батаки студио, Бургас филм фестивал, "Булеварт" - мрежа на сетивата и Rotonda café-bistro.

Бургас филм  фест се организира в партньорство с Община Бургас. Тази година от 18 до 25 юли ще се проведе петото издание на фестивала.

Коментари

Още от последните новини