Бургаският бизнес с шанс за участие в международни бизнес форуми

Бургаският бизнес с шанс за участие в международни бизнес форуми - E-Burgas.com

Община Бургас желае нейните жители и предприемачи да са добре информирани за всички антикризисни правителствени мерки. Уведомяваме местния бизнес за предстоящи двустранни онлайн форуми. Участието в тях може да доведе до икономически ползи за Бургас, затова бъдете активни.

* Българо-турски онлайн бизнес и инвестиционен форум с B2B срещи, 25 ноември 2020 г.

В резултат на постигната договореност между министъра на икономиката Лъчезар Борисов и министъра на търговията на Република Турция г-жа Русхар Пекджан, в качеството им на съпредседатели на Смесената българо-турска междуправителствена комисия за икономическо сътрудничество, на 25 ноември 2020 г. Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) и нейният турски партньор Съветът за външнотърговски отношения на Турция (ДЕИК), организират съвместен бизнес и инвестиционен форум с двустранни срещи.

Турция е един от водещите търговски партньори на България, като географската близост и потенциалът на пазарите предопределят високата степен на взаимодейтвие между българските и турските фирми. За второто тримесечие на 2020 г. Турция заема 4-то място в износа с дял от 6.7 % (след Германия, Румъния и Италия) и 5-то място във вноса с дял 6.7 % (след Германия, Русия, Румъния и Италия). Двустранният стокообмен достига 1 868.5 млн. евро, като отбелязва спад спрямо същия период на 2019 г. с 9.5 %. Износът на България за Република Турция възлиза на 907 млн. евро, а вносът на страната ни е 961.5 млн. евро.

В условията на затруднени физически контакти, бизнес форумът ще се проведе онлайн и ще бъде открит от двамата министри. Участие в официалната част на събитието ще вземат представители на българските институции, ангажирани с насърчаване на двустранното търговско-икономическо сътрудничество. Целта на бизнес проявата и на двустранните срещи е да бъдат активизирани търговско-икономическите отношения между България и Турция, да бъдат разкрити нови възможности за търговско и производствено сътрудничество и делови партньорства, както и да бъдат насърчени инвестициите в двете страни.

Поканени за участие в българо-турския онлайн бизнес и инвестиционен форум с двустранни срещи, който ще се проведе на 25 ноември 2020 г. от 10.00 ч., са всички български фирми от следните сектори на икономиката: автомобилостроене (в т.ч. електроника и електротехника), машиностроене и мехатроника, информационни и комуникационни технологии и химическа промишленост.

Желаещите да се включат в събитието следва да заявят своето участие, като се регистрират на следния линк - https://forms.gle/8v3fZ5kJDrUf9TnH7 - най-късно до 20.11.2020 г. След регистрация всички участници ще получат проектна програма, код за достъп до онлайн платформата, на която ще се проведе форумът и актуален списък на турските фирми до 2 дни преди събитието. Допълнителна информация бихте могли да получите от Светла Запрянова на тел. 02/940 79 75 или на имейл адрес: [email protected].

* Българо-индийски онлайн бизнес форум - възможности за двустранно търговско и инвестиционно сътрудничество, 3 декември 2020 г.

Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) и нейният индийски партньор Конфедерацията на индийската индустрия (CII), организират съвместен онлайн бизнес форум, целящ разкриване на възможности за двустранно търговско и инвестиционно сътрудничество, на 3 декември 2020 г. Събитието ще се проведе под егидата на Експортен хъб България. Предвид обстановка и предизвикателствата, свързани с физическо осъществяване на делови срещи, ИАНМСП създава условия за бизнес контакти в онлайн формат.

В CII членуват над 300 000 индийски компании, от които над 9000 водещи и това я прави най-голямата конфедерация на индустрията в Индия.

България и Индия поддържат традиционно добри търговски отношения. Индия е търсен партньор - една от четирите най-бързо развиващи се икономики в света. Очакванията са индийската икономика да достигне отново до нивата на бизнес активност от преди пандемията през първо тримесечие на 2021 г. А относно планираните инвестиции се очаква запазване на нивата през следващите месеци.

Стокообменът на България с Индия в периода януари - юни 2020 г. възлиза на 132,5 млн. щ. д., от които български износ - 52,2 млн. щ. д. Трябва да се поощрят и доразвият двустранните икономически и бизнес контакти. Индия се фокусира и върху технологичния сектор, хардуера и софтуера, бизнес мениджмънта, енергетиката, хранителната промишленост, фармацевтиката.

Бизнес събитието ще се проведе онлайн и ще бъде открито от г-н Стамен Янев, заместник-министър на икономиката. Участие в официалната част ще вземат представители на българските и индийските институции, ангажирани с насърчаване на двустранното търговско-икономическо сътрудничество. Целта на бизнес проявата е да бъдат активизирани търговско-икономическите отношения между България и Индия и да бъдат разкрити нови възможности за търговско и производствено сътрудничество.

Поканени за участие в Българо-индийския бизнес форум са български фирми от следните сектори на икономиката: информационни и комуникационни технологии (ИКТ); възобновяема енергия; автомобилостроене (и части и компоненти за автомобили); фармация; хранително-вкусова промишленост; туризъм и филмова индустрия, индийски инвеститори в България. Работен език на срещата - английски. Представителите на българския бизнес ще имат възможност да осъществяват преки контакти с потенциални индийски партньори.

Желаещите да се включат в българо-индийския онлайн бизнес форум на 3 декември 2020 г. от 10.00 часа, следва да се регистрират на този линк - https://forms.gle/QxS51Rub6r33Z2CUA - най-късно до 30.11.2020 г. След регистрация всички участници ще получат проект на програма, код за достъп до онлайн платформата, на която ще се проведе форумът, и актуален списък на индийските фирми до 2 дни преди събитието. Допълнителна информация бихте могли да получите от Николина Георгиева на тел. 02/940 79 77, имейл адрес: [email protected] или от Анна-Мария Куковска на тел. 02/940 79 79, имейл адрес: [email protected].

Свързани статии
Бизнесът иска схеми за подпомагане преди локдаун Инжектират 400 млн. лева в българския бизнес по време на пандемията Доизграждат индустриалната зона край Българово, чуждестранни компании започват производство (Снимки) Отпускат помощи на бизнеса и затруднени родители Обменяме икономически опит с Тунис в онлайн бизнес форум Шанс за бургаския бизнес: Немска компания търси родни партньори Еко министерството отбелязва Международния ден на Черно море Американска академия ще учи бургазлийки на бизнес Бургас отново домакин на голямо бизнес събитие Отпускат 72 млн.лв. за малките и микро фирми за преодоляване на кризата
Тагове
бизнес форум
Коментари

Още от последните новини