Бургаски окръжен съдия представи съдебната власт пред ученици

Бургаски окръжен съдия представи съдебната власт пред ученици - E-Burgas.com

„Разделението на властите в Република България" бе тема на открит урок с участието на съдия от Окръжен съд - Бургас в Немска езикова гимназия „Гьоте". Училището за поредна година е участник в Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури", по която съдии от Бургаските окръжен и районен съд изнасят беседи.

Окръжният съдия Симеон Михов разказа на младите хора за своята професия, мотивировката да направи своя професионален избор и за информираните избори, които всички ние правим в живота си. Лекторът се върна към историята и постиженията на френския философ и мислител Шарл дьо Монтескьо, чиято идея е разделението на властите като класификация на форми на управление, според техните принципи. Именно за запазването на гражданските свободи романистът препоръчва разделянето на властта на законодателна, изпълнителна и съдебна, което влиза в практиката по време на Френската революция.

„Съдебната власт се занимава с решаването на правни спорове и правоприлагането и ние, с моите колеги, се стремим да го правим отговорно и компетентно", коментира съдия Михов.

В рамките на образователната програма до края на седмицата,  окръжните и районни съдии ще гостуват в още часове по „Гражданско образование" в Немската езикова гимназия и Природоматематическата гимназия в Бургас.

Галерия
Свързани статии
Денков се надява това да е последния първи учебен ден за 2021 Кацаров: Всички ученици могат да се върнат в клас още в понеделник Предлагат зелени коридори за големите ученици От днес могат да се провеждат и извънкласни занимания Над 1,5 млн теста са разпределени в училищата Съдът безмилостен към двамата "душмани" на възрастна жена в Съединение Обмислят учебната година да започва от първия понеделник на септември Учениците със зелен сертификат се връщат в клас Учат деца в несебърски села как да ползват интернет безопасно Денков: Големите ученици се връщат в клас, когато заболеваемостта спадне
Тагове
ученици урок съд съдия
Коментари

Още от последните новини