Бургаски окръжен съдия представи съдебната власт пред ученици

Бургаски окръжен съдия представи съдебната власт пред ученици - E-Burgas.com

„Разделението на властите в Република България" бе тема на открит урок с участието на съдия от Окръжен съд - Бургас в Немска езикова гимназия „Гьоте". Училището за поредна година е участник в Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури", по която съдии от Бургаските окръжен и районен съд изнасят беседи.

Окръжният съдия Симеон Михов разказа на младите хора за своята професия, мотивировката да направи своя професионален избор и за информираните избори, които всички ние правим в живота си. Лекторът се върна към историята и постиженията на френския философ и мислител Шарл дьо Монтескьо, чиято идея е разделението на властите като класификация на форми на управление, според техните принципи. Именно за запазването на гражданските свободи романистът препоръчва разделянето на властта на законодателна, изпълнителна и съдебна, което влиза в практиката по време на Френската революция.

„Съдебната власт се занимава с решаването на правни спорове и правоприлагането и ние, с моите колеги, се стремим да го правим отговорно и компетентно", коментира съдия Михов.

В рамките на образователната програма до края на седмицата,  окръжните и районни съдии ще гостуват в още часове по „Гражданско образование" в Немската езикова гимназия и Природоматематическата гимназия в Бургас.

Галерия
Свързани статии
Наградиха бургаските ученици, чиито проект бе отличен от БАН (Снимки) Бургаските съд и прокуратура отвориха врати за ученици Бургаски ученици представиха пиеса на китайски език "A hug for all" - Бургаски ученици участваха в обучителен проект в Атина (Снимки) В Обзор борят учлищната агресия с интерактивни игри и дискусии Агресия в училище: Ученички се биха в присъствието на учител Последен присъствен в бургаските училища, въведен е строг контрол на входа Съдът остави дилъра Пейчо зад решетките Съдът се произнесе за катастрофата, в която загина кметицата Ванча Байлова Четирима нови съдии встъпиха в длъжност в Районен съд - Бургас
Тагове
ученици урок съд съдия
Коментари

Още от последните новини