Бивш военен министър: Путин готви касапница в Европа

Бивш военен министър: Путин готви касапница в Европа - E-Burgas.com

Путин се готви за касапница в Европа, която трябва да бъде предотвратена от целия Европейски съюз.

Това коментира пред БНТ бившият военен министър Велизар Шаламанов.

Първата среща на преговорните екипи на Украйна и Русия е продиктувана от желанието на президента Зеленски да се направи всичко възможно, за да се спре обстрелът на украинските градове и жестокостта, с която се нанасят удари по жилищни квартали и по цивилна инфраструктура. Това са основните искания на украинската делегация, коментира той.

"От руска страна се поставят ултимативни искания, които са в нарушение на всички международни договори, по които е страна Русия и по правилата за водене на война. Позитивният резултат е, че ще има следваща среща вече на полско-беларуската граница", отбеляза Шаламанов.

Експертът посочи, че Русия от своя страна, вместо да смекчи натиска и обстрела на украински градове, всъщност го ожесточава. За съжаление Беларус е все по-въвлечена в конфликта, не само като предоставя своята територия, но и като провежда мобилизация и готви войски за участие в тази война.

Бившият служебен военен министър е категоричен, че Европейският съюз е отговорен да засили всякакъв вид помощ към Украйна, включително и военна, за да се избегне ескалацията между НАТО и Русия. "Става въпрос за доставка на въоръжение, на боеприпаси, на друга логистична помощ, заедно с хуманитарната помощ за Украйна". Трябва да бъде подкрепена украинската съпротива срещу това вероломно нападение. "Нека Европейският съюз успее да защити реда, успее да защити мира в Европа, като покаже и военен потенциал в подкрепа на Украйна!"

"България трябва да помогне най-ефективно именно в рамките на ЕС. Възможностите, които има страната ни, са специфични боеприпаси, специфично въоръжение и техника, включително от съветския период, което е необходимо в Украйна", подчерта Шаламанов.

Свързани статии
Коледна пауза на войната в Украйна Русия обяви български журналист за издирване Парламентът одобри военна помощ за Украйна 6 милиона семейства са без ток в Украйна Депутатите гласуват изпращането на военна помощ на Украйна Захарова заплаши НАТО с война Започват референдуми в няколко области на Украйна за присъединяване към Русия Руският патриарх призова руснаците: Не се страхувайте от смъртта! Сергей Шойгу: Изпращаме 300 000 войници на бойното поле! Войната не е с Украйна, а с колективния Запад Бивш военен министър: Русия се готви да признае Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка област за свои територии
Тагове
Украйна
Коментари