Аврамова: Държавата ще гласува "против" увеличението на цената на водата

Аврамова: Държавата ще гласува

„Държавата ще гласува „против” увеличението на цената на водата”. Това заяви в предаването „Здравей, България” министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова.

По думите й КЕВР има законово право да предлага промени в цените, но такива не са задължителни Решенията се вземат на Общото събрание на съдружниците, а държавата е такъв с 51%. "Прокуристът на ВиК - Перник няма да вдигне цената", успокои Аврамова.

Тя е категорична, че няма регламентирано изтичане на вода към промишлени предприятия в Перник, а МРРБ ще заплати подмяната на разваления кран, през който изтичала вода. Той подава такава на два квартала и на предприятието „Стомана”. "В момента през този кран се подава вода за питейно-битови нужди за промишлената зона. Имахме намерение подмяната на стане в понеделник", обясни регионалният министър.

По думите й притокът в язовир "Студена" през миналата година е бил 41 милиона литра, а през тази - 11 милиона. 

Министър Аврамова коментира и заключението на прокурор Красимира Минчева, според което тя и министърът на околната среда и водите трябва да поемат отговорността за водната криза в Перник. "Прокуратурата ще получи пълна подкрепа по разследването си. От МРРБ и ВиК ще дадем пълна информация. Ако бъде установена вина, аз мога да нося отговорност. Ако Борисов поиска моята оставка, аз мога да я подам", коментира тя. 

A обявяването на бедствено положение в града щяло да позволи да бъдат съкратени сроковете за действия по предприетите мерки за борба с водната криза. 

Аврамова уточни, че тарифите за толтаксите, които са дебатирани с всички представители на превозваческия бранш, са били два пъти по-високи от приетите от Министерския съвет вчера. „Първоначалните тарифи, които предложихме са от 45 стотинки на км за Евро 6, до 90 стотинки за Евро 1. Това е за превозни средства над 12 тона и над три оси”, обясни регионалният министър.

Коментари

Още от последните новини