Американски дипломат: Путин може да нападне България и Румъния

Американски дипломат: Путин може да нападне България и Румъния - E-Burgas.com

Американски дипломат описа евентуални други военни планове на руския президент.

Диктаторът Владимир Путин няма да се задоволи само с война срещу Украйна - възможно е да се опита да превземе други държави, включително и членки на НАТО. Това твърди американският дипломат и бивш посланик на САЩ в Турция У. Робърт Пиърсън пред The Hill, цитирана от 24 часа. 

Според него желанието на Путин е да си възвърне границите на Руската империя. Но за да се случи това, той трябва да постигне пълен контрол над редица европейски държави.

Робърт Пиърсън смята, че списъкът с потенциални жертви на Путин включва не само Естония, Латвия и Литва, но и Полша, Словакия, Унгария, Румъния, България и Молдова.

"Ако Путин оцелее, ще направи всичко, за да увеличи руското военно присъствие възможно най-далеч на Запад. Той ще превземе Минск, подчинявайки го на Москва и ще засили присъствието на руските си войски в Сирия и Казахстан. Също така ще увеличи действията си в Калининград и покрай балтийските граници, за да сплаши силите на НАТО, Полша и Германия", заявява дипломатът.

Пиърсън отбеляза, че Путин е заинтересован от създаването на "замразен" конфликт в Украйна.

Според американския дипломат основната задача на НАТО е да вземе важно решение за нова система за сигурност на Европа след края на войната. Санкциите, наложени срещу Русия няма да доведат до победа за САЩ или Алианса, ако не накарат Путин да изтегли войските си от Украйна. За това той смята, че Европа и САЩ трябва да разберат, че не е достатъчно да се "играе в отбрана".

Вашингтонското издание цитира и думите на високопоставения германски дипломат Томас Багер пред "Ню Йорк таймс" от 27 март: "Ние не осъзнавахме, че Путин си е създал историческа митология и мисли в категориите на хилядолетна империя. Не можеш да възпреш такъв човек със санкции."

Свързани статии
Коледна пауза на войната в Украйна Русия обяви български журналист за издирване 6 милиона семейства са без ток в Украйна Захарова заплаши НАТО с война Очаква се Путин да направо ново важно съобщение днес МВнР: Българите в Русия най-добре да напуснат страната Започват референдуми в няколко области на Украйна за присъединяване към Русия Руският патриарх призова руснаците: Не се страхувайте от смъртта! Сергей Шойгу: Изпращаме 300 000 войници на бойното поле! Войната не е с Украйна, а с колективния Запад Бивш военен министър: Русия се готви да признае Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка област за свои територии
Тагове
Русия
Коментари