9 случая на морбили в област Бургас през 2019, последният е през месец май

9 случая на морбили в област Бургас през 2019, последният е през месец май  - E-Burgas.com

В област Бургас през 2019 г. са регистрирани 9 потвърдени случая на морбили. Това каза за Радио „Фокус“ – Бургас д-р Георги Паздеров, директор на Регионална здравна инспекция (РЗИ) – Бургас.  По думите му случаите са регистрирани през месеците: март – 2 случая,  април – 5 случая и май - 2 случая.  

Високия имунизационен обхват по отношение на морбили в областта, както и своевременно и ефективно предприетите мерки, са допринесли за спиране разпространението на заболяването, като от последния регистриран случай е изтекъл  повече от един инкубационен период, без да се регистрира нов случай.

„Във връзка с регистрирани случаи на морбили в страната и в региона и разпоредени мерки от МЗ, с цел недопускане и ограничаване на епидемичното разпространение на заболяването, на територията на областта  са издадени предписания на общопрактикуващите лекари в региона за: преглед на имунизационния статус на населението от пациентската листа на възраст от 13 месеца до 18г., подлежащи на имунизация срещу морбили; незабавно обхващане с една доза комбинирана ваксина срещу морбили, паротит и рубеола на всички неимунизирани пациенти от пациентската листа на възраст от 13 месеца до 18г.; повишено вниманието за ранно откриване признаците на морбили и предприемане на необходимите действия за съобщаване в РЗИ-Бургас, изолация, диагностика и лечение; насочване за консултация с инфекционист на всички случаи със симптоматика за морбили, който по преценка да извършва хоспитализация и лечение“, добави Паздеров.

Коментари

Още от последните новини