55 години е средната възраст на учителите в Бургас

55 години е средната възраст на учителите в Бургас  - E-Burgas.com

 Комплексни са причините за отлив от учителската професия. Това началникът на РУО-Бургас пред радио "Фокус". 

Справяме се всяка година, но все по-трудно и по-трудно. Към този момент, в по-голямата си част училищата са окомплектовани с педагогическа колегия, която отговаря на изискванията за заемане на длъжността. В по-малките населени места се наблюдава това явление един учител, който преподава по няколко предмета, да е правоспособен по първия предмет ,по който е назначен, а по останалите, с които допълва своя норматив, да е неправоспособен. Но както в цялата страна, така и в област Бургас картината е почти една и съща. Средната възраст на колегите е 53-55 години и нагоре“, допълни Илиева.

От една страна, отливът от учителската професия се дължи на поведението на младото поколение, от друга страна, работата със самите родители. Според нея несправедливо е заплащането на труда на учителя, въпреки че вече през тази учебна година възнаграждението се увеличи. Тя изрази надежда, че в близките месеци отново ще има увеличение.

Илиева каза още, че 19 са училищата в област Бургас по проект „Иновативни училища. По думите й в момента се провежда и мониторинг на територията на нашата област от страна на МОН, заедно с експерти от РУО-Бургас за тези училища, които провеждат иновацията си. За тази година вече е приключил срокът за кандидатстване. До 10 април ще се разглеждат подадените документи.

Коментари

Още от последните новини