52 са жертвите на трафик в Бургаско (повечето са сексуално експолатирани)

52 са жертвите на трафик в Бургаско (повечето са сексуално експолатирани) - E-Burgas.com
ddbf84bd00f1bb8e487834c71013222b_XL За последната година 52-ма са установените жертви на трафик на хора. Това каза за Радио „Фокус”– Бургас Росица Янева, секретар на Местната комисия за борба с трафика на хора. Тя уточни, че това са предимно жертви с цел сексуална експлоатация и трафик на бебета. „Почти всички дела са такива. От тези случаи над 45 са случаите на жени и млади момичета. По-рядко са случаите на мъже, които се трафикират в страните от Западна Европа с цел трудова експлоатация. Тези случаи наистина са по-малко”, каза Янева. 
През цялата година от местната комисия за борба с трафика на хора организират различни инициативи, които имат за цел да обяснят, какво представлява трафикът на хора и да привлекат съмишленици в борбата с този съвременен проблем. 
„Когато разговаряме с учениците в училищата, те проявяват огромен интерес към тази тема. Първо, защото ние се стараем да я поднесем по един достъпен начин и се стремим да ги направим съпричастни като разказваме истински, реални истории, от нашия опит и от хората, с които ние работим. Целта ни е те да разберат, че това не е нещо, което се случва някъде далеч и много рядко, а напротив - случва се често и около нас, и всеки един независимо дали е добре образован или интелигентен би могъл да попадне в такава ситуация”, каза още Янева. По думите й всичко това наистина впечатлява учениците и те започват да се интересуват, как те биха могли да участват в организираните от местната комисия по борба с трафика на хора дейности. 
„Например младежи нарисуваха рисунки, които влязоха в брошура тип комикс. Разказахме три истински истории в рисунки и издадохме комикс. Същите тези младежи сега направиха видеоклип. Сами си създадоха сценария, актьори са и участници в него. Очакваме тези дни да излезе и да го разпространим по медиите т.е. те искат да се включват в такива инициативи”, допълни Янева. Тя каза още, че учащите активно участват в обучения на комисията като доброволци и след това информират връстниците си за проблема - трафик на хора.
Коментари

Още от последните новини