490 снегорини обработват пътищата у нас

490 снегорини обработват пътищата у нас  - E-Burgas.com
БГНЕС

490 машини са обработвали пътищата през нощта, за да се осигури безопасно пътуване по републиканските пътища, съобщават от АПИ. Обработката на настилките продължава, тъй като заради ниските температури особено по усойните места и съоръженията има предпоставки за хлъзгавост и заледяване. Единственото въведено ограничение заради зимните условия продължава да бъде забраната за преминаване на тежкотоварни автомобили над 12 т през най-високия старопланински проход - „Троянски“. По автомагистралите и всички останали републикански пътища се пътува без ограничения.

Агенция „Пътна инфраструктура“ апелира шофьорите да тръгват на път с гуми, подходящи за зимни условия, да карат със скорост, съобразена с пътните условия, да не предприемат рискови маневри, както и изпреварване на снегопочистващата техника. Блокирането на движението от превозни средства, които не са подготвени за зимни условия, затруднява пътуването на всички останали шофьори и работата на снегопочистващата техника.

В поддържането на 20 000 км републикански пътища през зимните месеци ще участват около 3000 снегопочистващи машини - снегорини, техника за разпръскване на пясък и т. н. По опорните пунктове има инертни материали - сол, пясък, калциев двухлорид за обработка на настилките.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка и зимното поддържане на републиканската мрежа от интернет страницата на АПИ – www.api.bg, както и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието по републиканските пътища.

Свързани статии
Зимното поддържане на пътищата щяло да бъде гарантирано 439 снегорина почистват републиканските пътища Близо 900 снегорина чистят пътищата у нас Снегорините в Бургас заявиха готовност при снеговалежи Всички пътища у нас са проходими при зимни условия Пътищата у нас навсякъде са проходими, 260 снегорина са "на крак" АПИ и МВР предупреждават за влошаване на времето, 200 снегорина ще чистят пътищата Над 500 машини чистят пътищата в страната АПИ: Тръгвайте на път само с добре подготвени автомобили
Тагове
зимни пътища снегорини
Коментари

Още от последните новини