20 000 младежи получават безплатни карти за пътуване в ЕС

20 000 младежи получават безплатни карти за пътуване в ЕС - E-Burgas.com

Близо 20 000 младежи на 18-годишна възраст ще получат безплатна абонаментна карта за пътуване в рамките на четвъртото издание на DiscoverEU, съобщават от Европейската комисия предаде "Нова". Общо кандидатите от цяла Европа са били 75 000.

Изборът на тези, които ще получат картите, е въз основа на утвърдени критерии и съответните квоти за страните членки. Късметлиите ще могат да пътуват между 1 април и 31 октомври 2020 г. за период до 30 дни.

"Пътуването води до засилване на разбирателството между отделните култури, подобряване на езиковите умения и повишаване на самочувствието", заявява еврокомисарят Мария Габриел.

Досега около 50 000 младежи са получили възможност от ЕС за безплатно пътуване в последните две години. За тази година Европейският парламент одобри бюджет от 25 милиона евро за целта, отбелязва Комисията.

Успешните кандидати ще бъдат уведомени и ще могат да започнат уреждането на пътуванията си. По принцип младежите пътуват с влак. За да се гарантира обаче приобщаващ достъп в рамките на целия континент, могат да се използват и други видове транспорт, като автобуси, фериботи, а по изключение — и самолети. С картата за пътуване участниците получават и подкрепа и насоки, например за устойчиво пътуване. Младите хора се приканват да станат посланици на DiscoverEU и да разкажат за преживяното от тях.

Всички участници се приканват да участват в сборни срещи по линия на DiscoverEU, които ще се състоят на различни места в Европа през лятото и на които се разглеждат определени въпроси — например темата на DiscoverEU за 2020 г. е устойчива и екологосъобразна Европа.

Коментари

Още от последните новини