Започват протестите срещу мора на пчелите

Започват протестите срещу мора на пчелите - E-Burgas.com
news.bg

Пчелари се събират на протест пред Областната администрация в Плевен. Както през последните години, така и тази основната причина за недоволството е нерегламентираното пръскане на посевите с пестициди и липсата на контрол, съобщи БНР.
  
Над 5 000 пчелни семейства са отровени в региона, продължава измирането и в последните дни. За четвърта поредна година пчелари подават сигнали, наказани няма, тази година отравянето е в по-голяма степен, каза доц. Юлиян Станчев, председател на Областни пчеларски съюз, организатор на протеста.

"Делото се води от миналата година. В същото време, на същите места се случи отравяне, защото се нарушават правилата на растителна защита. Делата се водят 3-4 години, и така се размива, закъснява санкцията", посочи той.

За какво настояват пчеларите:

"И ще настояваме на протеста да бъде въведена наказателна отговорност, както се изразяват много пчелари, за отравяне - затвор и отнемане на правото за субсидии с държавно подпомагане. Защото едно отравяне на пчелини в едно село е равносилно да се запали пшеница преди жътва или градушка да убие реколтата или някакво бедствие, то е един вид бедствие".

Тази година проблем с масовия мор сред пчелите имаше в Смолянско, в района на Бургас, Добрич и Сливен.

Коментари

Още от последните новини