Наблюдения на неврохирурзи: В Бургас расте височинният травматизъм

Наблюдения на неврохирурзи: В Бургас расте височинният травматизъм - E-Burgas.com

В Бургас случаите на пострадали след падане от високо са повече, отколкото в други области

 Височинният травматизъм – нещастните случаи с паднали или скочили от високо, е по-висок в Бургас, отколкото в други области. Това е наблюдението на екипа на Отделението по неврохирургия в УМБАЛ Бургас, където се оперират, лекуват и наблюдават тези пациенти.

„В неврохирургията наистина има сезонност. С колегите си говорихме, че можем да създадем символичен календар, като годината започва с  катастрофи, минава през черешобера, когато хората падат от дърветата, после идва летният сезон със скачането в басейни и „балконинга", и завършва със сезона на орехите – през октомври", разказва д-р Стефан Шишков, настоящ началник на Отделението по неврохирургия в УМБАЛ Бургас.

Той пое ръководството на Отделението от началото на тази година, след като дългогодишният му завеждащ д-р Николай Недев се пенсионира. Амбицията на екипа е съхрани духа и организация на работа, наложени в отделението през годините, но и да разшири възможностите му, за да отговори на нуждите на пациентите от областта и сезонно пристигащите. „Все пак хората могат да почиват спокойно, знаейки, че в УМБАЛ Бургас, респективно и в нашето отделение, има лекари, които адекватно могат да се погрижат за тях и близките им. В днешно време туризмът е обвързан и с тези потребности на обществото", добавя д-р Шишков.

Сред  новите цели на екипа на Отделението по неврохирургия са закупуване на нова апаратура, повишаването на нивото в трето – най-високо, подобряване на битовите условия. „Връзката на доверие пациент-лекар минава в голяма степен и през условията, които предлага лечебното заведение, разбира се, които не са самодостатъчни", подчертава д-р Шишков. Той дойде в Бургас преди няколко години от университетската болница в Стара Загора и прави някои сравнения, които са в полза на УМБАЛ Бургас. „Много голям плюс, който пациентите, които са били в други градове оценят, е централното топлоснабдяване и топлата вода. Дори стаите да имат нужда от ремонт, те са топли, всяка стая има собствен санитарен възел с топла вода, което не беше така в болницата в Стара Загора", дава пример той.

В отделението отчитат увеличение на пациентите, както и „гостуванията" на пациенти от други градове. За година преминалите болни са над 1000, а извършените операции - около 400 – понякога повече от една на ден. В последните месеци зачестяват също мозъчните и гръбначните тумори, диагностицирани за жалост по-късно, отколкото на лекарите би им се искало. Тук работят четирима специалисти и един специализант, предстои обявяване на нови места за специализанти.

Свързани статии
Бургас вече разполага с телемедицина (Снимки) Българите на първо място по разходи за здраве в ЕС Започна безплатна профилактична кампания срещу остеопороза в Бургас 70% от хората със психични проблеми в България не получават грижа Масово се влошава психичното здраве на българина Предвиждат е-здравеопазване и унивесритетско обучение на парамедиците Идеята за здравен туризъм в Странджа получи рамо и от Областна управа Над 500 бургаски пенсионери се прегледаха профилактично за глаукома Приемат климатолечението като здравен туризъм в Странджа и Южното Черноморие Здравното министерство публикува националния план срещу пандемията
Тагове
травми здраве
Коментари

Още от последните новини