Водолази чистят дъното край Созопол, много хора се включиха в почистването на плажовете

Водолази чистят дъното край Созопол, много хора се включиха в почистването на плажовете  - E-Burgas.com
Снимка btvnovinite

Водолази чистят морското дъно край Созопол в рамките на инициативата на bTV „Да изчистим България заедно”. Рибарското Пристанището, от където тръгват лодкитне с туристите, не е почиствано от две години в очакване на проект за разширяване.

Дъното отдолу е превърнато в огромно кошче за отпадъци, показа репортаж на bTV. На повърхността се виждат найлонови торбички, пластмасоив бутилки, но това което се намира под водата е потресаващо.  

Намерихме една мивка, разказва водолазен инструктор, който участва в чистенето. Долу цялата зона под водата е доста замърсена, има гуми, шишета, бутилки, цялот сметище има под водата, допълни той.

Отпадъците не позволяват да се развиват морските организми, казва още водолазът.

В почистването на брега се включиха победителят от „Мастършеф” – Станислав Райчев, и съпругата му. Те участваха в почистването на Мидения плаж в Созопол - малък и безстопанствен, но много посещаван от туристи и местни.

Почистват се и други плажни ивици, които останаха много замърсени след края на летния сезон. Една такава е ивицата на плаж „Алепу“ между ваканционно селище „Дюни“ и „Свети Тома“.

Подводното чистене във Варна също започна. Първата гума беше извадена от морето секунди след гмуркането на водолазите.

72-ма души се събраха на така наречения „Шофьорски плаж” край Дюни, за да го почистят от боклуци.  Родителите са довели децата си, за да ги научат да пазят природата.

Коментари

Още от последните новини