Велошествие в Бургас по повод Световния ден на диабета

Велошествие в Бургас по повод Световния ден на диабета - E-Burgas.com
Архив gustonews.bg

14 велосипедисти, които ще тръгнат от различни краища на Бургас ще се съберат на площад „Тройката“ в морския град, като по този начин символизират датата на Световния ден за борба с диабета и почетат починалите от коварната болест. Организатори на шествиието са Лайънс клуб „Виа Понтика“ в гр. Бургас и сдружение „Диабетни грижи“ в морския град. В центъра на града ще бъдат раздадени листовки-анкети за превенцията на захарната болест, начина на хранене и здравословното състояние както на диабетици, така и на напълно здрави до този момент хора. Световнит ден ще продължи с кръгла маса в Областна управа. Въпросите, които ще се разискват са свързани с превенцията на диабета, с контрола на кръвната захар, със съпътстващите болести като диабетно стъпало, полиневропатия и др.

Членовете на Лайънс клуб „Виа Понтика“-Бургас, заедно с „Диабетни грижи“ вече изготвиха анкетите за физическа активност по случай 14 ноември. Страдащите от захарна болест ще трябва да посочат стойностите си на кръвната захар, гликирания хемоглобин, систолично и диастолично кръвното налягане. Ще се приложат последните актуални изследвания на участниците в анкетата, които те са си направили на доброволен принцип- наличие на хипертония, състояние на бъбреците и на щитовидна жлеза. Хората ще получат предварително инструкции от Радка Жекова- председател на сдружението. Целта е да се проследи здравословното състояние на всеки и за  да не бъдат подведени лекуващите лекари с невярна информация.

Резултатите ще бъдат обобщени и изпратени до Европейската диабетна федерация със седалище гр. Брюксел, Белгия.

Световният ден за борба с диабета ще премине тази година под мотото „Реални грижи за всеки“.

Лайънс клуб „Виа Понтика“-Бургас и сдружение „Диабетни грижи“ в морския град си партнират вече четири години и работят по съвместни проекти с цел превенция на захарната болест. Преди две години клуба ни спечели проект за построяване на спортна площадка в морската градина, която да се ползва както от хора, страдащи от диабет, така и от всички социални и възрастови групи. Целта е хората редовно да спортуват да се хранят здравословно , като по този начин подобрят значително качеството си на живот.

Коментари

Още от последните новини