Вдигат заплатите във ВиК холдинга

Вдигат заплатите във ВиК холдинга - E-Burgas.com

На среща с ръководството на Национален браншов синдикат „Водоснабдител“ - КНСБ и „Български ВиК холдинг“ ЕАД бе подписано споразумение, според което министърът на регионалното развитие и благоустройството, в рамките на компетентността си и при спазване на нормативната уредба ще си сътрудничи със синдиката за постигане на справедливи възнаграждения на работещите във ВиК дружествата, в които държавата притежава над 50 % от капитала. В него е посочено, че страните подкрепят необходимостта от увеличение на разходите за труд на работещите във ВиК отрасъла.

Подписи под документа положиха министър Петя Аврамова, изпълнителният директор на „Български ВиК холдинг“ ЕАД Илиян Илиев и председателят на Управителния съвет на НБС „Водоснабдител“ Треперушка Младенова. В срещата участваха също председателят на Управителния съвет на държавната компания Иван Иванов, както и Евгени Янев, Мариян Бухов и Красимир Богоев от синдиката.

Подписването на споразумението е породено от задълбочаване на проблемите в отрасъл ВиК поради липса на достатъчно финансови средства в дружествата за покриване на техни инвестиционни и оперативни разходи, включително за работни заплати.

Повишаването на работните заплати на служителите във ВиК дружествата е крайно належащо, тъй като те са близки до минималните за страната, коментира Петя Аврамова.

Страните постигнаха съгласие да си сътрудничат и полагат усилия за запазване на работните места на работниците и служителите в търговските дружества от отрасъл ВиК.

В споразумението страните изразяват съгласие бизнес плановете на дружествата от отрасъл ВиК за следващия регулаторен период да бъдат разработени със заложен темп на нарастване на работните възнаграждения с 15 % всяка година, за което ще оказват взаимна подкрепа при обосноваването им пред регулаторния орган.

Поет бе ангажимент също за партньорство и диалог за решаването на възникнали проблеми в отрасъла.

Свързани статии
Карнобатско село се оплака от мръсна вода, ВиК чака нормализиране на времето Област Бургас остава на 11-то място по средна работна заплата Започва подмяната на стари ВиК тръби в центъра на Бургас Регионалното министерство: Всяка година нараства нуждата от питейна вода Наводнена е помпената станция в Димчево, местните пият вода от водоноска Излъгаха личните асистенти за обещаните заплати Бургаски ВиК проект получи подкрепа от държавата Не ама да! Цената на водата скача в седем области догодина Ликвидират незаконното източване на питейна вода в Кумлука В Бургас събират кръв за създаване на лечебна плазма
Тагове
вик заплати вода
Коментари

Още от последните новини